Pandemia on haastanut korkeakouluopiskelijoiden jaksamista ja hyvinvointia tavalla, joka on näkynyt YTHS:llä mielenterveyspalvelujen kysynnän kasvuna ja lisääntyneenä tarpeena matalan kynnyksen tuelle.
YTHS:lle on myönnetty yhteensä 5 miljoonaa euroa valtion lisäavustusta koronan aiheuttamien haittojen lieventämiseen, korkeakouluopiskelijoiden opiskelukyvyn tukemiseen ja hyvinvoinnin varmistamiseen. Valtioavustuksen avulla mielenterveyteen liittyvää hoidollisten palvelujen tuotantoa on lisätty, on avattu uusia matalankynnyksen palveluja ja kehitetään mielenterveyteen liittyvää osaamista.
Myönnetty valtionrahoitus
Keväällä 2021 saimme ministeriöltä päätöksen noin 750 000 euron lisärahoituksesta näiden palvelujen tuottamiseen vuoden 2021 aikana. Rahoituksen käyttöaikaa on sittemmin pidennetty vuoden 2022 loppuun saakka.
Joulukuussa 2021 saimme Sosiaali- ja terveysministeriöltä myönteisen päätöksen 4,2 miljoonan euron lisäavustuksesta. Tämä jälkimmäinen avustuserä on käytettävissä vuoden 2022 loppuun saakka.
Avustuksella toteutettua
Hoidollisia palveluja
SelfChat – mielenterveyden chat-linja
Mielenterveyden chat-linja palvelee pidennettyinä aukioloaikoina valtioavustuksen avulla, eli ma–pe klo 10.00–14.00.
Ostopalveluna tuotettua lyhytterapiaa
YTHS:n omaa lyhytterapian palvelutuotantoa on täydennetty ostopalveluina tuotettuna lyhytterapialla.
Tasavirtastimulaatiohoidon käyttöä laajennettiin
Aivojen tasavirtastimulaatiohoitojen käyttöönottoa laajennettiin syksyn 2021 aikana viiteen palvelupisteeseen.
Mielenterveyden hoidolliset ryhmät
Rahoituksen avulla olemme pystyneet lisäämään StressLess-ryhmien ja Depressiokoulu-ryhmien määrää. Rahoituksen avulla toimintaa on ollut mahdollista kehittää ja ryhmiä on toteutettu suomen kielen lisäksi myös ruotsiksi. Syksyn 2022 aikana StressLess -ryhmiä toteutetaan live-ryhmien lisäksi etänä.
Matalan kynnyksen mielenterveyspalvelut
MieliChat
MieliChatissä voivat keskustella anonyymisti mieltä painavista asioista. Opiskelijat saavat siellä neuvoja ja tukea mielenterveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä. MieliChatissa ei käsitellä potilastietoja tai ajanvaraukseen liittyviä asioita. MieliChat palvelee opiskelijoita arkisin ma-pe klo 8–14.
Lifeclass
Valtioavustuksen avulla opiskelijat voivat hyödyntää asiantuntijoiden konkreettisia vinkkejä hyvinvoinnin vahvistamiseen ja mielen hyvinvoinnin haasteiden kohtaamiseen. Kokonaisuus koostuu kolmesta teemasta:
- Työkalut mielen hyvinvointiin
- Kaikki masennuksesta
- Alkoholi ja juomistottumukset
Opiskelijat saavat palvelun käyttöön Self-verkkopalvelussa ja heillä on katsottavissa yli 90 asiantuntijoiden tekemää videovalmennusta.
Osaamisen ja automaation kehittäminen
Mielenterveyden ensiapu® -koulutukset
YTHS:n psykologien vetämät Mielenterveyden ensiapu® -koulutukset, joita suunnataan tuutoreille, opiskelija-aktiiveille, asiasta kiinnostuneille opiskelijoille, omaopettajille, opinto-ohjaajille, korkeakoulujen hyvinvointityöntekijöille sekä muulle korkeakoulujen henkilökunnalle.
Tutustu kevään koulutustarjontaan >>
Yksinäisyystyön osaamisen kehittäminen
Yksinäisyystyön käynnistämiseksi olemme aloittaneet kevään 2022 aikana terveydenhoitajia sekä korkeakoulun hyvinvointipalvelujen henkilöstöä menetelmän käyttöön.
Tutustu kevään koulutustarjontaan >>
HeadSted-palvelun koulutukset
Henkilöstön koulutukset ja työnohjaukset alkavat elo- syykuussa. Parhaillaan tehdään teknistä valmistelua palvelun käyttöönottoa varten.
Digimielenterveysklinikka
Rahoituksen avulla perustettiin Digimielenterveysklinikka ja kehitettiin automatiikkaa, jonka avulla saadaan enemmän henkilöstöresursseja potilastyöhön. Työntekijöitä digimielenterveysklinikalla on yhteensä 26, joista osa on osa-aikaisia.
