Siirry sisältöön

Korkeakouluopiskelijoiden kasvaneeseen yksinäisyyteen pyritään puuttumaan YTHS:llä

Yksinäisyys on pitkään tunnistettu korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointia heikentäväksi tekijäksi. Koronapandemian aikana korkeakouluopiskelijoiden yksinäisyys on lisääntynyt, mikä näkyi myös joulukuussa julkistetun KOTT 2021 -tutkimuksen tuloksissa.

YTHS kouluttaa tänä vuonna opiskeluterveydenhuollon ja korkeakoulujen työntekijöitä yksinäisyystyöhön, jotta korkeakouluopiskelijoiden yksinäisyyttä ja sen aiheuttamia haittoja voidaan purkaa. Yksinäisyyden tiedetään aiheuttavan psyykkistä ja fyysistä kipua, ja se voi myös moninkertaistaa erilaiset terveysriskit ja alentaa vastustuskykyä.

Yksinäisyys puheeksi -webinaarista saa työvälineitä yksinäisten kohtaamiseen

Yksinäisyydestä ja yksinäisyystyöstä voi tulla kuulemaan lisää Yksinäisyys puheeksi -webinaariin. Webinaari on avoin kaikille, jotka kohtaavat yksinäisyyttä työssään.

Webinaari tarjoaa työvälineitä yksinäisyyden ymmärtämiseen, kohtaamiseen ja puheeksi ottoon. Tilaisuudessa saa myös tietoa yksinäisyystyön koulutuksesta.

Samansisältöisiä webinaareja järjestetään tänä vuonna neljä kertaa. Ensimmäinen webinaari ajoittuu Opiskelijoiden mielenterveyspäivään 13.4.2022 klo 12–14. Jos päivämäärä ei sovi kalenteriin, seuraava mahdollisuus osallistua on jo 5.5.2022 klo 13–15.

(Huomaathan, että ilmoittautuminen ei onnistu Internet Explorer -selaimella.)

Yksinäisyystyö on HelsinkiMissiossa kehitetty menetelmä, jonka voi ottaa käyttöön kaksipäiväisen menetelmäkoulutuksen ja opintopiirityöskentelyn jälkeen. Webinaariin on suositeltavaa osallistua ennen menetelmäkoulutusta.

Yksinäisyystyön työmalli perustuu asiakkaan itsenäiseen työkirjatyöskentelyyn ja viiteen ammatilliseen tapaamiseen. Työkirja on alkusanojensa mukaan tarkoitettu heille, jotka ovat väsyneitä olemaan yksinäisiä ja jotka haluavat tehdä yksinäisyydelleen jotakin.

Työkirjoja toimitetaan palvelupisteille terveydenhoitajille ja terveystyöryhmien jäsenille jaettavaksi. Kirjaan voi tutustua myös PDF-muodossa HelsinkiMission sivuilla.

YTHS tuottaa vuonna 2022 sosiaali- ja terveysministeriön myöntämällä valtionavustuksella mielenterveyden lisäpalveluja, joilla pyritään lieventämään koronan aiheuttamia haittoja korkeakouluopiskelijoille. Yksinäisyystyön koulutus on yksi osa tätä kokonaisuutta.