Siirry sisältöön
Kaikki omat palvelupisteemme, SelfChat ja valtakunnalliset puhelinpalvelumme ovat kiinni juhannusaattona perjantaina 21.6.2024.

Ilmoittaudu mukaan Mielenterveyden ensiapu® -koulutukseen

Tiedätkö, miten toimia, jos joku opiskeluyhteisössäsi kohtaa mielenterveyden ongelmia? Kaipaatko työvälineitä vaikeiden asioiden puheeksi ottamiseen ja toisen ihmisen tukemiseen?

Tule mukaan YTHS:n psykologien vetämiin Mielenterveyden ensiapu® -koulutuksiin. Ne on suunnattu tuutoreille, opiskelija-aktiiveille, asiasta kiinnostuneille opiskelijoille, omaopettajille, opinto-ohjaajille, korkeakoulujen hyvinvointityöntekijöille sekä muulle korkeakoulujen henkilökunnalle.

Tarjolla on kahdenlaisia koulutuksia: Mielenterveyden ensiapu® 1 (MTEA1) -kursseja sekä Mielenterveyden ensiapu® 2 (MTEA2) -kursseja. Koulutuksia ei ole välttämätöntä käydä tässä järjestyksessä, vaan kakkoskurssille voi mennä ennen ykköskurssia.

Kursseja järjestetään sekä verkko- että lähiopetuksena. Ensimmäiset koulutukset ovat jo alkaneet.

Työvälineitä mielenterveyden vahvistamiseen

Mielenterveys elämäntaitona -koulutus (MTEA1) tarjoaa tutkittua tietoa mielenterveydestä ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Koulutus antaa mahdollisuuden pohtia omaa ja läheisten mielen hyvinvointia sekä lisää keinoja mielenterveyden vahvistamiseen.

Käsiteltäviä teemoja ovat tunnetaidot, ihmissuhteet ja vuorovaikutus, kriisit, elämänhallinta ja ylipäätään se, mitä on hyvä mielenterveys.

Nyt keväällä 2022 järjestettävälle MTEA1-verkkokurssille voit osallistua mistä päin Suomea tahansa. Koulutus sisältää viisi puolentoista tunnin mittaista Teams-webinaaria (6.5.2022, 11.5.2022, 18.5.2022, 24.5.2022 ja 31.5.2022 klo 9.00-10.30).

Tavallisimmat mielenterveyden häiriöt tutuiksi

Haavoittuva mieli – tunnista ja tue -koulutus (MTEA2) antaa tietoa tavallisimmista mielenterveyden häiriöistä ja niiden oireista. Yhtenä tavoitteena on vähentää mielenterveyden ongelmiin liittyvää stigmaa.

Koulutus antaa valmiuksia mielenterveysongelmien kohtaamiseen ja rohkaisee ottamaan puheeksi vaikeitakin asioita.

Yleisimpien mielenterveyden häiriöiden lisäksi käsitellään itsetuhoista käytöstä, psykoositiloja ja päihteiden väärinkäyttöä sekä opetellaan soveltamaan mielenterveyden ensiavun askeleita.

Kevään 2022 verkkokurssi sisältää kaksi Teams-webinaaria (5.5.2022 ja 19.5.2022 klo 13-15.30) sekä itsenäistä työskentelyä Moodle-ympäristössä. Itsenäiseen työskentelyyn on hyvä varata kolme tuntia aikaa ennen kumpaakin webinaaria.

Kysele mahdollisuuksista järjestää koulutus omassa opiskeluyhteisössäsi

Jos kiinnostut järjestämään omalla korkeakoululla tai opiskelijajärjestössäsi mielenterveyden ensiapukoulutuksen, voit ottaa yhteyttä heidi.nojd(at)yths.fi. Kurssi on mahdollista toteuttaa, jos osallistujia on vähintään noin kymmenen.

MIELI ry on kouluttanut talven ja kevään aikana mielenterveyden edistämisestä vastaavia psykologeja ja opiskeluyhteisötyön psykologeja Mielenterveyden ensiapu 1- ja 2- koulutusten ohjaajiksi. Koulutuksen saaneet psykologit kouluttavat puolestaan korkeakouluyhteisöjä antamaan mielenterveyden ensiapua.

YTHS tuottaa vuonna 2022 sosiaali- ja terveysministeriön myöntämällä valtionavustuksella mielenterveyden lisäpalveluja, joilla pyritään lieventämään koronan aiheuttamia haittoja korkeakouluopiskelijoille. Mielenterveyden ensiapukurssit ovat osa tätä kokonaisuutta.