Siirry sisältöön
Kaikki YTHS:n omat palvelupisteet, SelfChat ja valtakunnalliset puhelinpalvelut ovat kiinni itsenäisyyspäivänä perjantaina 6.12.2024. Palvelemme jälleen normaalisti maanantaina 9.12.2024. Hyvää itsenäisyyspäivää!
Etsitkö tietoa influenssarokotuksista YTHS:llä? Katso paikkakuntakohtaiset tiedot täältä.

Ystävyys tekee elämästä helpompaa

Ystävät ja läheiset ihmiset elämän varrella ovat tärkeitä, vaikka heidän roolinsa muuttuukin usein elämän eri vaiheissa.

Ehkä tunnistat itsekin, että on vaiheita, jolloin pidät tiiviisti yhteyttä ystäviisi ja ystävät voivat olla sinulle kuin toinen perhe. Sitten on taas vaiheita, jolloin et ehkä pitkään aikaan tiedä, mitä heille kuuluu.

Uusien ystävyyssuhteiden luominen on monesti etenkin opiskeluaikana erittäin tärkeää. Opintojen aloittaminen merkitsee yleensä isoa elämäntilanteen muutosta, johon kuuluu uuden sosiaalisen piirin muodostaminen ja tärkeiden ystävyyssuhteiden luominen.

Ystävät auttavat myös kiinnittymään opiskeluyhteisöön. Lisäksi tunne siitä, että kuuluu opiskeluyhteisöön, on todetusti yhteydessä esimerkiksi opintojen etenemiseen.

Yhteisvastuullisuus helpottaa koronakärsimystä

Koronan aiheuttama poikkeustila ja siitä johtuvat sosiaalisten tilanteiden rajoitukset ovat nimensä mukaan rajoittaneet arkisia ja luontaisia kanssakäymisiä ihmisten kesken fyysisesti samassa tilassa.

Korkeakouluopiskelijalle korona on merkinnyt etäopintoihin siirtymistä, tilarajoituksia, opiskelijatapahtumien peruuntumisia ja harrastusmahdollisuuksien niukentumista.

Meidän ei ole yleensä vaikeata ymmärtää, miksi sosiaalisten tilanteiden rajoituksista on tärkeä pitää kiinni, ja te korkeakouluopiskelijat olettekin toimineet rajoitusten suhteen vastuullisesti.

Samalla yhtä todellisia ovat ne kuormittuneisuuden ja yksinäisyyden tunteet, joita tilanne on useassa opiskelijassa herättänyt. Yhteisvastuullisuutta ei tarvita pelkästään koronan torjumisessa vaan myös rajoituksista aiheutuvan kärsimykseen puuttumisessa.

Jaa meille poikkeusajan ystävänpäivätekosi!

Ystävänpäivän merkitys korostuu näinä poikkeusaikoina. Suomen kielellä ystävänpäivä muistuttaa meitä hienosti nimenomaan ystävyyden tärkeydestä.

Vaikka kaikki etä-liitteellä alkava voi vähitellen nostattaa monissa niskakarvat ylös, ovat etämahdollisuudet opinnoista bileisiin kuitenkin tuoneet myös helpotusta epätavallisen tilanteen keskellä. Miltä korona-arki tuntuisi ilman mahdollisuutta olla edes etänä yhteydessä ystäviin ja läheisiin? 

Kuten monessa muussakin vaikeassa elämäntilanteessa, myös nämä poikkeusolot voivat pistää pohtimaan omia elämänarvoja uudelleen. Monesti ystävät ja läheiset ovat ihmisille niitä kaikista tärkeimpiä asioita.

Siispä muista ystävää tai läheistä tänä vuonna ystävänpäivänä kysymällä esimerkiksi ”Mitä kuuluu?” joko soittamalla, lähettämällä viesti tai pitämällä etäystävänpäivä – tai käytä ihan perinteistä postikorttia tai kirjettä!

Haastat ehkä itsesi muistamalla ystävää, johon et ole pitkään aikaan ollut yhteydessä tai olemalla yhteydessä puolituttuun, joka on jäänyt mieleesi?

Antoisaa ystävänpäivää kaikille! Muistetaan, että olemme yhdessä tässä poikkeusajassa, ei yksin. <3

Priska Pennanen,
opiskeluyhteisötyön vastaava psykologi, YTHS

Jaa meille ystävänpäivätekosi tai -vinkkisi 11.2. mennessä! Koostamme vinkkilistan ”Miten viettää ystävänpäivää poikkeusaikana?”, ja julkaisemme sen ystävänpäivänä.

Koostetusta listasta ei selviä henkilöllisyytesi. Osallistujien kesken arvomme lippu.fi-lahjakortin.

Voit kommentoida vinkkisi tai tekosi somepostauksen alle tai lähetä se osoitteeseen priska.pennanen(at)yths.fi.

Muista myös lounaswebinaarisarja!