Siirry sisältöön

Toisesta EU- tai ETA-maasta tulevilla opiskelijoilla täytyy olla eurooppalainen sairaanhoitokortti 1.1.2023 alkaen

(Julkaistu alun perin 2.12.2022)

EU- tai ETA-maasta tulevilla opiskelijoilla täytyy olla YTHS:n palveluihin hakeutuessaan eurooppalainen sairaanhoitokortti 1.1.2023 alkaen. Lain mukaan YTHS:n tulee tunnistaa muun kuin Suomen sairasvakuutuspiiriin kuuluvat opiskelijat eurooppalaisen sairaanhoitokortin avulla. Kortti pitää hankkia jo ennen Suomeen saapumista. Iso-Britanniasta ja Pohjois-Irlannista saapuvat opiskelijat voivat esittää Global Health Insurance -kortin (GHIC).

Opiskelijan täytyy esittää sairaanhoitokortti jokaisella käynnillään niin lähi- kuin etävastaanotolla. Tarvittaessa opiskelija voi esittää sairaanhoitokorttia väliaikaisesti korvaavan todistuksen.

Jos opiskelijalla ei ole eurooppalaista sairaanhoitokorttia tai väliaikaista todistusta mukanaan vastaanotolla:

  1. Opiskelijan on pakollista toimittaa dokumentti kortista tai sitä korvaavasta väliaikaisesta todistuksesta jälkikäteen YTHS:lle. Lisäksi opiskelijan pitää toimittaa todistus, jossa näkyy, että kortti on ollut voimassa vastaanoton aikana.
  2. Pohjoismaissa asuvat opiskelijat voivat väliaikaisesti näyttää passia tai henkilökorttia tunnistautumiseen. Lisäksi opiskelijan tulee ilmoittaa osoitteensa hänen asuinmaassaan.

Opiskelijan ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua, jos hänen sosiaaliturvastaan vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia ja Pohjois-Irlanti. Opiskelija voi silti käyttää YTHS:n palveluita. Kun opiskelija asioi YTHS:ssä, hänen täytyy varautua esittämään voimassa oleva eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC) 1.1.2023 alkaen. Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin sosiaaliturvaan kuuluva opiskelija voi esittää myös Global Health Insurance -kortin (GHIC).

Korkeakouluopiskelijat voivat nyt maksaa vuoden 2023 terveydenhoitomaksun Kelalle (kela.fi)

Eurooppalainen sairaanhoitokortti (kela.fi)

Usein kysyttyä: Sairasvakuutus tilapäisoleskelun aikana toisessa EU-maassa (ec.europa.eu)

Mikä on eurooppalainen sairaanhoitokortti, ja miten sitä haetaan? (ec.europa.eu)

YTHS:n palveluiden käyttöoikeus on tutkinto-opiskelijoilla, jotka suorittavat alempaa tai ylempää korkeakoulututkintoa suomalaisessa korkeakoulussa ja jotka ovat ilmoittautuneet lukukaudelle läsnä oleviksi. YTHS:n palveluiden piiriin eivät kuulu Suomeen tulleet vaihto-opiskelijat, jotka eivät suorita tutkintoa suomalaiseen korkeakouluun.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC).
Eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC).
Global Health Insurance -kortti (GHIC).
Global Health Insurance -kortti (GHIC).
Pohjois-Irlannin GHIC-kortti.
Pohjois-Irlannin GHIC-kortti.