Siirry sisältöön

YTHS valmistautunut hoitotakuulain muutoksiin

YTHS on valmistautunut hoitotakuulainsäädännön muutoksiin. Velvoitteet opiskelijoiden hoidontarpeen arvioinnin toteutumisesta ja hoitoon pääsystä tiukentuvat 1.9.2023.

Uudet velvoitteet vaativat paljon YTHS:ltä, vaikka tähän mennessä YTHS on pystynyt noudattamaan nykyisen hoitotakuulain mukaista palveluihin pääsyä. Muutokset ovat kuitenkin niin merkittäviä, että ne edellyttävät paljon palveluihin pääsyn nopeuttamista.

”Olemme tehneet järjestelyjä palveluihin pääsyn nopeuttamiseksi ja luotamme siihen, että teemme parhaamme tässä haasteellisessa tilanteessa. Seuraamme tiiviisti järjestelyjen vaikuttavuutta ja sitä, miten syksyn aikana onnistumme”, johtajaylilääkäri Teija Kulmala sanoo.

YTHS on valmistautunut palveluiden saatavuuden parantamiseen muun muassa tekemällä muutoksia palvelumalliin ja lisäämällä digitaalisia palveluja. Jo 72 prosenttia YTHS:n asioinneista toteutuu digitaalisesti. Tämä taso pyritään pitämään, kun palvelujen kysyntä kuitenkin samaan aikaa jatkaa kasvuaan.

Hoidontarpeen arvioinnin toimintaa on muutettu. Asiakas voi saada YTHS:n vastaanottoajan suoraan hoidontarpeen arvioinnin yhteydessä. Lisäksi YTHS seuraa aikaisempaa tarkemmin vastaanottoaikojen ja toteutuneiden vastaanottojen määrää.

Mielenterveyspalvelujen kysyntä jatkuu korkeana. Mielenterveyteen liittyvissä hoidoissa YTHS on vahvistanut porrasteista hoitomallia. Opiskelija ohjataan aikaisempaa selkeämmin oireita vastaavaan hoitoportaaseen. Matalan portaan palvelujen tarjontaa on lisätty, ja henkilökuntaa on koulutettu uuteen hoitomalliin.

Muutoksena on, että 1.9.2023 alkaen yhteydensaannin ja hoidontarpeen arvioinnin tulee toteutua yhteydenottopäivän aikana, arkipäivisin virka-aikana.  Lisäksi yleis- ja mielenterveydessä hoitoon pääsyn tulee toteutua 14 vuorokauden kuluessa yhteydenottopäivästä, suunterveydessä neljän kuukauden kuluessa yhteydenottopäivästä.

YTHS julkaisee tietoa lain mukaisten velvoitteiden täyttymisestä verkkosivuilla yths.fi lokakuusta alkaen. Raportointi perustuu jatkossa THL:n raportointitietoihin.