Siirry sisältöön

Opiskelijaraati vahvistaa YTHS:n kykyä edistää opiskelijoiden terveyttä – hae mukaan 26.1.2024 mennessä

Kuvassa kaksi opiskelijaa puhumassa kahden YTHS:n hoitotyöntekijän kanssa, jotka seisovat YTHS:n ständin takana Aalto-yliopiston Otaniemen tiloissa.

Vuodesta 2021 alusta YTHS:ssä on toiminut yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opiskelijoista koostuva asiakasraati. Opiskelijaraati on yksi työkalu sen takaamiseksi, että YTHS:n palvelut ja muu toiminta edistävät opiskelijoiden terveyttä mahdollisimman hyvin. Raati tarjoaa YTHS:n asiakkaille, eli korkeakouluopiskelijoille, yhden väylän lisää vaikuttaa toimintaan ja ilmaista näkemyksiään. Muita vaikuttamiskanavia ovat esimerkiksi asiointipalaute ja opiskelijajärjestöjen edustus YTHS:n päätöksentekoelimissä.

Vuonna 2023 opiskelijaraadissa on ollut 51 opiskelijajäsentä. Raatilaisten määrä voi vaihdella vuosittain, mutta kokoonpanon tulee edustaa tasapuolisesti niitä alueita ja korkeakouluja, joita YTHS palvelee. Opiskelijoiden lisäksi raadin työhön osallistuvat YTHS:n hallinnon ja kehittämisen asiantuntijat.

Hoitopolkujen arviointia ja pistokoe palvelupisteisiin

Opiskeluraati kokoontuu toimintavuotensa aikana eri teemojen ympärille, pääasiassa etäkokouksin. Vuonna 2023 raati on kommentoinut esimerkiksi hoitoonpääsyä, asioinnin kehittämistä erityisesti digitaalisissa kanavissa sekä sitä, kuinka YTHS:n asiakas- ja terveysviestintä tavoittaisi opiskelijat paremmin. Lisäksi aiempina toimintavuosina on muun muassa toteutettu palvelupistekävely, jossa raatilaiset arvioivat YTHS:n palvelupisteiden toimivuutta asiakkaan näkökulmasta. Palvelupistekävelyn pohjalta toteutettiin ohjeistus YTHS:n henkilöstölle.  Näin he osaavat huomioida esimerkiksi opasteet, fyysisen esteettömyyden ja itsehoitopisteiden käytön entistä paremmin asiakasviihtyvyyden ja -turvallisuuden kannalta.

Raati opiskelijaviestinnän kehitystyön tukena

Vuonna 2023 YTHS:n viestintäyksikkö on konsultoinut opiskelijaraatia luodakseen asiakkailleen entistä tarkoituksenmukaisempaa viestintää.

”YTHS:n viestintäyksikkö on ollut kiitollinen opiskelijaraadin panoksesta työnsä kehittämiseen”, toteaa YTHS:n viestintäpäällikkö Inka Akkanen. ”Opiskelijaraati on jakanut näkemyksiään esimerkiksi siitä, missä viestintäkanavissa ja mihin sävyyn he haluaisivat tietoa YTHS:stä ja oman terveytensä edistämisestä. Tämä auttaa meitä huolehtimaan siitä, että opiskelijat löytävät palvelujen äärelle mahdollisimman vaivattomasti.”

Opiskelijaraati arvioi toimintavuonna 2023 myös YTHS:n viestinnän visuaalisia elementtejä. Palaute on vaikuttanut siihen, millaiseen valokuvamateriaaliin YTHS:n viestintä on valinnut panostaa. Esimerkiksi arkistojen runsasta haalarikuvien valikoimaa on täydennetty otoksilla, jossa opiskelijat viettävät arkea omissa kodeissaan.

Vanhemmissa kuvissa (vas.) on paljon opiskelijoita haalareissa korkeakoulurakennuksissa. Opiskelijat itse olivat toivoneet myös muuta opiskelijan arjen kuvastoa, joten vuonna 2023 viestintä tilasi kuvia opiskelija kotonaan -aihepiirillä (oik.).

Hae seuraavaan opiskelijaraatiin

Haku opiskelijaraadin jäseniksi vuodelle 2024 on nyt käynnissä. Voit hakea opiskelijaraadin jäseneksi, jos opiskelet alempaa tai ylempää korkeakoulututkintoa suomalaisessa yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa. Lisäksi raadin jäsenenä toimimisessa on hyötyä siitä, että olet kiinnostunut edistämään opiskelijoiden hyvinvointia ja kehittämään terveydenhuollon palveluita.

Jos kiinnostuit, lue lisää raadin hakukuulutuksesta ja hae mukaan täyttämällä sähköinen hakulomake 26.1.2024 mennessä. Vuoden 2024 opiskelijaraadin toiminta alkaa helmikuussa 2024.