Siirry sisältöön

Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu pysyy ennallaan vuonna 2024 – Käyttämättä jääneiden aikojen maksu nousee

Korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon maksujen määrät vuodelle 2024 on vahvistettu valtioneuvoston asetuksella. Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu säilyy vuonna 2024 samansuuruisena kuin kuluneena vuonna: terveydenhoitomaksu on 73,60 euroa vuodessa eli 36,80 euroa lukukautta kohti. Opiskelijan tulee maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle sekä kevät- että syyslukukaudelta.

Kela perii viivästymismaksuna 5 euroa, jos opiskelija maksaa terveydenhoitomaksunsa myöhässä. Viivästymismaksu pysyy samansuuruisena kuin aiemmin.

Näet vuoden 2024 eräpäivät ja tarkemmat maksuohjeet Kelan verkkosivuilta. Kaikki kysymykset terveydenhoitomaksusta kannattaa esittää suoraan Kelalle, jonka vastuulla maksun kerääminen on. Kela on tiedottanut, että terveydenhoitomaksuja on nyt mahdollista maksaa vuoden 2024 osalta.

Muista siirtää tai perua vastaanottoaikasi ajoissa

Käyttämättä jääneiden ja peruuttamattomien vastaanottoaikojen maksu nousee vuoden 2024 alussa valtioneuvoston asetuksella 56,70 euroon. YTHS perii tämän maksun opiskelijalta, joka jättää saapumatta varatulle ajalleen. Aika on tarvittaessa siirrettävä tai peruttava viimeistään 24 tuntia aikaisemmin.

Ilman hyväksyttävää syytä perumatta ja käyttämättä jätettyjen vastaanottoaikojen määrä on viime vuosina noussut opiskeluterveydenhuollossa. Tavoitteena on pysäyttää tämä kehitys. Jos tieto käyttämättömästä ajasta tulee liian myöhään, vastaanottoaikaa ei ehditä enää käyttää kenenkään muun opiskelijan hoitoon.

Vuonna 2023 käyttämättä jääneiden ja peruuttamattomien vastaanottoaikojen maksu on ollut 40 euroa. Korotuksen jälkeen käyttämättä jääneiden ja peruuttamattomien vastaanottoaikojen maksu (56,70 euroa) vastaa muissa sosiaali- ja terveyspalveluissa perittävää vastaavaa maksua.

Katso myös

Opiskeluterveydenhuollon maksuja koskeva valtioneuvoston asetus annetaan aina vuodeksi kerrallaan.

(Artikkelia on päivitetty Kelan tiedotteiden pohjalta 29.11.2023 ja 5.12.2023.)