Siirry sisältöön

Joustava-malli käyttöön suunterveyden palveluissa

YTHS ottaa suunterveydessä käyttöön Joustava-mallin perinteisten vastaanottoaikojen rinnalle. Joustava-mallissa opiskelija saa tarkan hoitoajan sijaan tunnin aikaikkunan, jonka aikana hoito alkaa. Tarkempi aloitusajankohta vahvistetaan tekstiviestillä noin puoli tuntia aiemmin.

Myöskään vastaanoton tarkka loppumisaika ei ole etukäteen tiedossa, sillä samalla käyntikerralla voidaan tilanteen salliessa tehdä useampia erilaisia toimenpiteitä.

Tavoitteena on saada potilaan suu mahdollisimman vähäisillä hoitokäynneillä kuntoon.

Joustava-mallia on pilotoitu Helsingissä Töölön palvelupisteessä tavanomaisen suunterveyden vastaanottotoiminnan ohessa maaliskuusta 2020 lähtien. Saatujen kokemusten pohjalta malli otetaan kevään 2022 aikana käyttöön Töölön palvelupisteen lisäksi Jyväskylässä, Oulussa ja Turussa. Kesän jälkeen toimintamalli laajenee myös Tampereelle.

Enemmän hoitotoimenpiteitä kerralla

Vastaanotolla arvioidaan tarvittavat toimenpiteet ja niihin kuluva aika. Samalla käyntikerralla hammaslääkäri saattaa esimerkiksi paikata hampaan ja suuhygienisti poistaa hammaskiveä tai vaikkapa kerrata omahoitoa. Jos hoitotoimenpiteitä tarvitaan paljon, voidaan joutua varaamaan uusia hoitoaikoja.

Joustava-mallilla tavoitellaan suunterveyden palveluiden sujuvaa hoitumista opiskelijoille sekä aikojen saatavuuden parantumista, kun käyntikerrat vähenevät. Jotta tavoitteeseen päästään, opiskelijan tulee varautua olemaan vastaanotolla pidempi aika kuin perinteisellä vastaanottoajalla.

Joustava malli sopii erityisesti niille opiskelijoille, joilla ei ole paljon hoidon tarvetta tai joilla on pidempi matka vastaanotolle.

Näin Joustava-malli toimii

Joustava-mallissa

  • saat tarkan vastaanottoajan sijaan aikaikkunan (esimerkiksi klo 9–10), jonka aikana vastaanottosi alkaa
  • saat noin puoli tuntia ennen vastaanottoaikasi alkamista antamaasi matkapuhelinnumeroon tekstiviestin, jossa ilmoitetaan hoidon aloitusaika tarkemmin (esimerkiksi hoito alkaa klo 9.45)
  • pyritään tekemään samalla käyntikerralla useampia hoitotoimenpiteitä, jolloin uusia käyntejä tarvitaan todennäköisesti vähemmän
  • sinulle tehdään ensin suun- ja hampaiston tutkimus ja sen perusteella arvioidaan hoitokäynnillä tarvittavat toimenpiteet ja niihin kuluva aika
  • vastaanoton alussa arvioidaan hoitokäynnillä tarvittavat toimenpiteet ja niihin kuluva aika
  • sinulle varataan tarvittaessa uusi aika, jos tarvitset paljon hoitoa.

Joustava-malli sopii sinulle, jos

  • voit tulla vastaanotolle joustavasti tunnin sisällä
  • voit jäädä tarvittaessa hoidettavaksi kerralla pidemmäksi aikaa
  • pystyt ottamaan vastaan tekstiviestejä

Varaa hoitoaika Joustava-malliin ajanvarauksen kautta >>

Saat ajanvarauksen yhteydessä vahvistusviestin ja muistutusviestin 24 tuntia ennen aikaikkunan alkua.

Täytä esitietolomake Self-palvelussa ennen kuin saavut vastaanotolle.

Joustava-malliin varatut ajat näkyvät myös Self-palvelussa (huomaathan, että Töölöön varatut ajat näkyvät Selfissä vasta 21.3.2022 jälkeen).

Jos et pääse vastaanotolle sinulle varattuna aikana, muistathan siirtää tai perua ajan hyvissä ajoin Selfissä. Jos et saavu vastaanotolle tai peruutat sen liian myöhään ilman hyväksyttävää syytä, veloitamme käyttämättömän ajan maksun. Lisätietoja Ajanvaraus – YTHS

Joustava-malli käyttöön
vuonna 2022 näillä paikkakunnilla

Töölö, Jyväskylä, Oulu, Turku, Tampere

Joustava-mallin infograafi.

Päivitetty 10.5.2022