Siirry sisältöön

YTHS – kertomus kansainvälisesti ainutlaatuisesta opiskeluterveydenhuollon toimijasta

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) juuret ulottuvat 1930-luvulla käynnistyneisiin keuhkotarkastuksiin. Miten opiskelijoiden perustamasta YTHS:stä tuli tunnustettu osa kansallista terveydenhuoltojärjestelmää? Miten opiskeluterveydenhuollon asiantuntijan asema on onnistuttu säilyttämään ja jopa vahvistamaan muuttuvissa terveyspoliittisissa suhdanteissa? Näihin kysymyksiin historioitsija Tapani Kunttu ja pitkään YTHS:ssä ylilääkärinä toiminut Kristina Kunttu porautuvat laajassa historiateoksessaan YTHS – edelläkävijä. 90 vuotta opiskelijan terveyden ja opiskelukyvyn hyväksi.

YTHS:n historia on kertomus kansainvälisesti ainutlaatuisesta opiskeluterveydenhuollon toimijasta. YTHS on ollut paitsi terveyspalvelujen tarjoaja korkea­kouluopiskelijoille myös suomalaisen opiskeluterveydenhuollon mallin rakentaja ja kokeilija. Tälle johtajalääkäri Kari Savonen laski perustan jo 1940-luvulla Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin tekemiensä tutustumis­matkojen innoittamana. Toiminta oli kuitenkin ideoitava ja suunniteltava itse – ja yhdessä Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) kanssa.

Pitkä käytännön kokemus kliinisessä potilastyössä ja terveyden edistämises­sä sekä uraauurtava tutkimustyö yhdessä kokeiluhenkisen kehittämistyön kanssa ovat taanneet tunnustetun aseman opiskeluterveydenhuol­lon asiantuntijana ja suunnannäyttäjänä. Tämä näkyy myös uusimmassa kehitysvaiheessa, laajene­misessa ammattikorkeakouluopiskelijoihin.

YTHS:n saavuttama asema opiskelu­terveydenhuollon osaamiskeskuksena on suomalainen me­nestystarina. Sen perustana ovat viime kädessä olleet halu ja kyky muuttua olosuhteiden mukana. YTHS:ssä on eri vaiheissa onnistuneesti edetty säilyttämisen ja muutoksen ristipaineissa. Tässä on löydettävissä YTHS:n menestyksen avaimet.

Tapani Kunttu & Kristina Kunttu: YTHS – edelläkävijä. 90 vuotta opiskelijan terveyden ja opiskelukyvyn hyväksi. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö 2021. 641 s.

Lisätiedot:
Tapani Kunttu, VTL (FM), historioitsija-tietokirjailija, tapani.kunttu(at)historia-memoria.fi, 040 513 0668      
Kristina Kunttu, LT, dos., senioritutkija YTHS, tietokirjailija, kristina.kunttu(at)historia-memoria.fi, 050 544 2946