Siirry sisältöön

Monilla siitepölyille herkistyneillä ihmisillä pähkinät, tuoreet hedelmät, raa`at juurekset ja mausteet voivat aiheuttaa paikallista kutinaa suun, huulten tai nielun alueella. Tätä oiretta kutsutaan ristiallergiaksi eikä siihen yleensä liity vaikeaa allergista reaktiota.

Ristiallergiassa oireiden aiheuttajina eli allergeeneina toimivat tiettyjen ruokien siitepölyallergeeneja muistuttavat proteiinit. Allergeenina voi kuitenkin toimia myös jokin muu ruoka-aineen proteiini. Tällaisia ruoka- allergioita ovat mm lapsuusiässä tavalliset maito- ja vilja- ja muna-allergiat. Ne kuitenkin väistyvät tai lievittyvät aikuisiässä. Jotkut ruoka-allergiat ovat pysyvämpiä, kuten kala- ja äyriäisallergiat. Asiaa mutkistaa se, että esimerkiksi pähkinäallergia voi olla lieväoireista ristiallergiaa tai voimakasoireista ”suoraa” allergiaa. Vaikean reaktion riskiä voidaan nykyään tutkia verikokeella, jolla selvitetään vasta-aineprofiilia muutamien tärkeimpien ruoka-aineiden suhteen.

Oireet

Oireet voivat olla limakalvo-oireita kuten ristiallergiassa mutta myös kutinaa, nokkosihottuma, äkillinen huonovointisuus, vatsakipu ja oksentelu ruuan nauttimisen jälkeen. Sen sijaan aikuisten ruoka-allergialla on harvoin merkitystä atooppisen ihottuman oireisiin. Etenkin ristiallergiassa raa´at kasvikset ja juurekset voivat aiheuttaa kutinaa ja nokkospaukamia myös ihokosketuksessa.

Itsehoito

Siitepölyallergiaan liittyvät ristiallergiat voivat oireilla voimakkaammin siitepölyaikaan. Silloin  voi tiettyjä ruokia joutua tilapäisesti välttämään.  Nykyisin suositellaan kuitenkin monipuolista ruokavaliota, jossa lieviä oireita aiheuttavia ruokia ei juuri vältellä, jolloin on mahdollista pitää yllä sietokykyä ristiallergiasta huolimatta. Voimakkaissa ristiallergioissa oireita aiheuttavien ruokien välttäminen voi olla paikallaan.  Jos sen sijaan on herkistynyt suoraa ruuan tietyille proteiineille ja oireet ovat voimakkaat, on täydellinen välttäminen tarpeen.

Antihistamiini lievittää limakalvojen kutinan ja muut lievät oireet nopeasti.

Milloin hoitoon?

Jos ruokailun aikana tai sen jälkeen kehittyy vaikeampi, yleistyvä reaktio (anafylaksia), otetaan heti antihistamiinitabletti, jos sellainen saatavilla, ja hakeudutaan päivystykselliseen hoitoon. Ensiavun jälkeen on hyvä hakeutua tutkimuksiin ja selvittää etukäteen tarkat tiedot edeltävästi nautitusta ruuasta, jos allergeeni ei ole tiedossa ennestään. Reaktion syy pyritään selvittämään ja lääkäri antaa reseptit varalla pidettäviä ensiapulääkkeitä varten.

Ihotautilääkäri 29.3.2022

Palvelut käytössäsi