Siirry sisältöön
Hoidontarpeen arviointimme on valitettavasti ruuhkautunut, ja Self-verkkopalvelun asiointilomakkeet ovat osittain pois käytöstä. Jos et pääse käyttämään tarvitsemaasi lomaketta, pyydämme ottamaan yhteyttä puhelimitse. Pahoittelemme mahdollista haittaa.

Klamydia on yleisin Suomessa esiintyvistä sukupuoliteitse tarttuvista taudeista eli seksitaudeista. Taudin aiheuttaa Chlamydia trachomatis- bakteeri, ja se hoidetaan antibiootilla. Klamydia on useimmiten oireeton: noin puolet miehistä ja 70 prosenttia naisista on oireettomia. Testeihin on syytä hakeutua pienenkin epäilyn herätessä. Testeihin kannattaa mennä myös esimerkiksi silloin, jos on ollut suojaamattomassa seksikontaktissa muun kuin vakituisen kumppanin kanssa.

Klamydia voi tarttua suojaamattomassa seksissä, myös suuseksin ja anaaliseksin limakalvokontaktien kautta. Seksitaudit voi välttää käyttämällä kondomia ja suuseksisuojaa. Etenkin miesten välisessä seksissä tulee kondomin lisäksi käyttää soveltuvaa liukuvoidetta. Klamydia tarttuu herkemmin rikkonaisten limakalvojen kautta.

Oireet ja testaaminen

Klamydian mahdolliset oireet ilmaantuvat tavallisesti 1–3 viikon kuluttua tartunnasta. Oireina saattaa olla kirvelyä virtsatessa, tihentynyttä virtsaamisen tarvetta, vuotoa virtsaputkesta, lisääntynyttä valkovuotoa, yhdynnän jälkeistä veristä vuotoa ja alavatsakipuja ja joskus myös tulehdusoireita peräsuolen alueella, nielussa tai silmässä. Seksitaudin tartuntaa ei voi kuitenkaan päätellä pelkästään oireiden pohjalta, vaan diagnoosi perustuu aina laboratoriotutkimuksiin.

Miehillä näyte otetaan joko ensivirtsasta tai vanupuikolla virtsaputkesta, naisilla suositeltava näyte on vanupuikkonäyte emättimen limakalvolta. Klamydia testataan mahdollisten tartuntareittien mukaisesti myös nielusta ja peräsuolen alueelta.

Mikäli olet oireeton, eikä sinulla ole ollut suojaamatonta suu- tai anaaliseksiä, voit varmistaa tilanteesi maksuttomalla etätestillä. Saat maksuttoman etätestin avulla nopeasti tulokset yhdellä testillä klamydia- ja tippuriepäilyihin.

Jos sinulla on oireita tai sinulla on ollut suojaamatonta suu- tai anaaliseksiä, ota yhteys hoidontarpeen arviointiin.

Klamydian hoito

Klamydiatartunta hoidetaan antibiootilla. Hoidon yhteydessä tulee huolehtia uusien tartuntojen ehkäisemisestä. Seksistä tulee pidättyä ensimmäisen hoitoviikon ajan, ja kondomia tulee käyttää jälkitarkastukseen asti. Jälkitarkastusnäyte otetaan viiden viikon kuluttua hoidon aloittamisesta. Vakituinen seksikumppani pyritään hoitamaan samanaikaisesti. Hoito voidaan aloittaa heti näytteenoton jälkeen. Hoitamaton klamydia saattaa johtaa lapsettomuuteen tai kohdunulkoiseen raskauteen.

Klamydian hoito on aina maksuton kunnallisissa hoitopaikoissa. YTHS toimii paikkakuntakohtaisten sopimusten mukaisesti.

Positiivinen testitulos etätestauksesta: Jos saat etätestauksesta positiivisen vastauksen, ota yhteyttä YTHS:n hoidontarpeen arviointiin oma-aloitteisesti puhelimitse tai SelfChatin kautta.

Positiivinen testitulos laboratoriossa: Jos olet saanut lähetteen laboratorioon seksitautien testaamista varten, olemme YTHS:ltä Sinuun yhteydessä positiivisesta testituloksesta.


Lähteet: Terveysportti, Käypä hoito -suositus
Terveydenhoitaja / 5.7.2022