Siirry sisältöön

Esinahka on kaksinkertainen ihopoimu, joka peittää yleensä osittain peniksen päässä sijaitsevan terskan. Kasvun myötä esinahka yleensä väljenee ja sen mahdolliset kiinnikkeet terskaan irtoavat. 

Aikuisiällä katsotaan yleensä normaaliksi tilannetta, jossa esinahka on riittävän väljä vedettäväksi kokonaan taakse niin, että terska saadaan näkyviin aivan tyveään myöten. Erektiossa esinahka vetäytyy itsestään kokonaan tai ainakin osittain terskan päältä.

Ahdas esinahka eli fimoosi pyritään havaitsemaan jo lapsuus- tai nuoruusiässä (esim. neuvolan, kouluterveydenhuollon, asevelvollisten tarkastuksissa), sillä se lisää tulehdusriskiä, voi aiheuttaa esinahan arpeutumista toistuvien repeytymien vuoksi ja hankaloittaa seksielämää.

Itsehoito

Mikäli esinahkaa ei saa vedettyä taakse terskan yli, voi sen ahtautta koittaa ensin itse hoitaa kevyesti venyttämällä. Venyttämisellä tarkoitetaan esinahan hieromista ja sen vetämistä sormilla taaksepäin niin pitkälle kuin se helposti ja ilman kipua liikkuu. Venyttämisen yhteydessä terska ja esinahka kannattaa voidella perusvoiteella.

Milloin hoitoon?

Jos tilanne ei helpota kuukauden päivittäisen venyttämisen avulla, tai et voi lainkaan venyttää ilman kipua, niin otathan yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen. 

Hoito

Tavallisimmin ahtaan esinahan hoitona on ympärileikkaus eli esinahan poisto. Kyseessä on kirurginen toimenpide, joka tehdään sairaalassa päiväkirurgisesti ja paikallispuudutuksessa eli se ei vaadi yöpymistä sairaalassa. Toimenpiteen jälkeen tarvitaan muutaman vuorokauden ajan jälkihoitotoimenpiteitä kotona.

Tietolähteet:
Duodecim: Terveysportti, Lääkärin tietokanta

YTHS Yleislääkäri / 29.3.2022

Palvelut käytössäsi