Siirry sisältöön
Jotta voit käyttää YTHS:n palveluita myös 1.8.2024 jälkeen, sinun tulee olla ilmoittautunut läsnä olevaksi syyslukukaudelle korkeakoulussasi. Läsnäolotiedot päivittyvät YTHS:lle korkeakouluilta noin 1–3 arkipäivän kuluessa ilmoittautumisesta. Lue lisää

Afta on yleinen ja erittäin kivulias suun limakalvon pieni, vaalea haavauma, joka ei ole tarttuva. Niiden koko vaihtelee muutamasta millimetristä jopa kahteen senttimetriin. Alkuvaiheessa, aftan sijainnista riippuen, voi olla hankaluuksia syödä, puhua tai puhdistaa suuta. Aftat paranevat itsekseen 1–4 viikossa.

Aftan syytä ei pystytä tarkasti osoittamaan. Psyykkinen stressi voi laukaista niitä, samoin raudan, foolihapon ja vitamiini B:n puute. Naisilla ne oireilevat tavallisesti kuukautiskierron lopussa. Toistuvat aftat saattavat liittyä myös tulehdukselliseen suolistosairauteen tai keliakiaan. Lisäksi jotkut ruuat saattavat olla mukana aiheuttamassa aftoja,  kuten esimerkiksi sitrushedelmät ja tomaatti.

Itsehoito 

Suun huuhtelu klooriheksidiiniliuoksella on suositeltavaa kivuliaassa vaiheessa. Myös kipulääkkeitä voi tarvittaessa käyttää. Reseptittä saa geeli- tai suihkevalmisteita, jotka saattavat nopeuttaa paranemista. Niitä voi hoitaa myös tulehdusta hillitsevillä limakalvotableteilla.

Ehkäisy

Koska aftojen syntymekanismi ei ole täysin tiedossa, voi myös niiden uusiutumisen ehkäisy olla haastavaa.  Aftojen uusiutumisen estämiseksi ei olekaan olemassa täysin varmoja keinoja. 

Jos aftat toistuvat usein, kannattaa välttää voimakkaasti maustettuja ja happamia ruokia. Myös hammastahnan vaihtoa kannattaa kokeilla, mikäli käytössä on natriumlauryylisulfaattia sisältävä tahna. Natriumlauryylisulfaattia sisältävät (monet tavalliset marketissa myytävät) hammastahnat saattavat lisätä taipumusta aftoihin. Natriumlauryylisulfaattia sisältämättömiä, maultaan mietoja hammastahnoja saa apteekista.

Milloin hoitoon?

Suurin osa aftoista paranee itsestään parissa viikossa. Hoitoon on syytä hakeutua, jos suun haavauma ei parane kolmessa viikossa tai jos syöminen tai puhuminen on huomattavasti vaikeutunut. Vakiintunutta hoitotapaa aftoihin ei kuitenkaan ole, vaan aika on paras parantaja. 

Tietolähteet: Duodecim: Terveysportti, Lääkärin tietokanta

YTHS Hammaslääkäri / 29.3.2022 

Palvelut käytössäsi