Siirry sisältöön

YTHS:n vuoden 2024 rahoitus riittämätön kattamaan suunniteltua toimintaa – opiskelijamäärä vahvassa kasvussa

Korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollosta vastaava Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) on aloittanut säästötoimenpiteet toiminnan ja talouden tasapainottamiseksi. Säätiön hallitus hyväksyi 27.2.2024 tämän vuoden talousarvion ja säästötoimenpiteet rahoitusvajeen paikkaamiseksi. Tälle vuodelle myönnetty toiminnan rahoitus ei riitä kattamaan suunniteltua toimintaa. Lainmukaiset palvelut on tuotettava säästöistä huolimatta.

YTHS:n saama rahoitus toimintaan vuodelle 2024 on 89,9 miljoonaa euroa. YTHS haki Kelalta rahoitusta vuoden 2024 toimintaan 98,4 miljoonaa euroa. Rahoitushakemuksessa YTHS huomioi kasvavan opiskelijamäärän ja sen myötä tarvittavan henkilöstön lisätarpeen. Nyt YTHS ei voi kuitenkaan lisätä henkilöstön määrää, koska sille ei saatu rahoitusta. Sen jälkeenkin budjetin alijäämäksi jää 4,1 miljoonaa euroa.

“Nykyinen rahoitusvaje johtuu pääasiassa siitä, että vuosittaiset toimintakulut ovat kasvaneet poikkeuksellisen paljon inflaatiosta johtuen ja rahoitus ei ole pysynyt opiskelijamäärän kasvun mukana. Perusrahoitus ei riitä myöskään toiminnan kehittämiseen. YTHS on vuosittain hakenut tueksi valtion lisärahoitusta”, YTHS:n hallituksen puheenjohtaja Tuomo Yli-Huttula sanoo.

Säästöjen avulla YTHS:n talous pyritään saamaan tasapainoon. Säästötoimenpiteinä YTHS karsii suunnitelluista investoinneista, ostopalveluista, hankinnoista ja hallinnollisista kuluista. YTHS vetoaa toimitilojensa vuokranantajiin ja hakee vuokranalennusta.

“Seuraamme käynnistettyjen säätötoimenpiteiden vaikuttavuutta kevään ajan. Jos ne eivät riitä talouden tasapainottamiseen ja YTHS ei saa toimitilojensa vuokranalennusta eikä valtion lisärahoitusta, on päätettävä uusista säästötoimenpiteistä”, Tuomo Yli-Huttula sanoo.

YTHS:n palvelujen piirissä on tällä hetkellä 290 000 korkeakouluopiskelijaa. Määrä on kasvanut vuodessa noin 13 600 opiskelijalla. YTHS:n toimintakulut ovat kasvaneet myös palkkakustannusten nousun ja terveydenhoitoalan rekrytointivaikeuksien vuoksi.

“YTHS:ssä on tehty viime vuosina runsaasti uudistuksia muun muassa valtakunnallisten digitaalisten palvelujen kehittämiseksi. Ne ovat turvanneet tähän mennessä palvelujen yhdenvertaista saatavuutta koko maassa. Tällä hetkellä digipalveluissa hoidetaan jo lähes 70 prosenttia asioinnista”, Tuomo Yli-Huttula kertoo.

YTHS:n opiskeluterveydenhuollon palvelujen rahoitus tulee 77 prosenttisesti valtion rahoituksesta ja 23 prosenttia rahoituksesta tulee korkeakouluopiskelijoiden Kelalle suorittamista maksuista. Palvelujen järjestäjänä toimii Kela. YTHS tuottaa kaikki palvelunsa pääasiassa valtion rahoituksen turvin, muita tulonlähteitä tai omaisuutta ei säätiöllä ole.

Lisätietoja medialle:
Tuomo Yli-Huttula, YTHS:n hallituksen puheenjohtaja, +358 40 652 9118, tuomo.yli-huttula(at)finanssiala.fi
Katariina Poskiparta, YTHS:n toimitusjohtaja, +358 46 710 1101, katariina.poskiparta(at)yths.fi