Siirry sisältöön

YTHS: ikäraja terapiatakuun lakiesityksessä voi eriarvoistaa nuoria palvelujen tarvitsijoita

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) jätti 7.6. sosiaali- ja terveysministeriölle lausunnon hallitusesitykseen lasten ja nuorten terapiahoitoon pääsystä. Esitetyn lainsäädännön tavoite on, että alle 23-vuotiaat lapset ja nuoret saisivat mielenterveyden häiriöihin ja niiden ehkäisyyn apua nopeasti ja matalalla kynnyksellä.  YTHS:n mielestä esitetyssä lainsäädännössä olisi huomioitava, että toteutuessaan se voisi heikentää muiden terveyspalvelujen tarvitsijoiden pääsyä palveluihin. Mielenterveyspalveluita ja muita terveyspalveluita tuotetaan samoilla resursseilla.

“Nuorimpien hoitoonpääsyn lupaukseen sisältyy resurssien rajallisuuden vuoksi riski. Laki voisi vaikuttaa mielenterveyspalveluihin niin, että lievempioireiset saavat riittävän intervention, mutta vakavista häiriöistä kärsivät eivät pääsekään tarvitsemaansa hoitoon”, sanoo YTHS:n johtajaylilääkäri Teija Kulmala.

Opiskelijoiden ongelmat eivät painotu niinkään ikäperusteisesti vaan liittyvät tiettyihin kuormitustilanteisiin. Mielenterveyspalveluiden kysyntä ei ole suurinta nuorimmilla korkeakouluopiskelijoilla, vaan YTHS:n käyntitilastojen perusteella apua tarvitaan useimmin opintojen aloituksen lisäksi opintojen loppuvaiheessa, kun päättötyön tekemisen aika lähestyy. Mielenterveyden ongelmat eivät painotu korkeakouluopiskelijoilla ikäperusteisesti. Ikään perustuvassa mielenterveyden terapiatakuussa ¾ korkeakouluopiskelijoista jäisi takuun ulkopuolelle.

Lisätietoja medialle: Teija Kulmala, johtajaylilääkäri, YTHS, teija.kulmala(at)yths.fi, 041 731 9420