Siirry sisältöön

YTHS:n palvelupisteissä vaihdoksia loppuvuoden aikana

Korkeakouluopiskelijoiden YTHS:n palvelupiste vaihtuu seitsemällä paikkakunnalla loppuvuoden 2023 aikana. Lähivastaanottopalvelut tarjotaan jatkossa YTHS:n omasta palvelupisteestä toisella paikkakunnalla. Lähivastaanottopalvelujen ohella korkeakouluopiskelijan käytettävissä on YTHS:n digitaaliset asiointipalvelut.

YTHS laajensi palveluverkkoaan vuonna 2021, kun ammattikorkeakoulujen opiskelijat tulivat YTHS:n palvelujen piiriin ja asiakasmäärä tuplaantui. Vuoden 2021 jälkeen palveluverkon toimivuutta ja eri palvelupisteiden asiointimäärien kehitystä on seurattu, ja muutoksia palveluverkkoon tehdään nyt vaiheittain vuoden 2023 aikana.

Suurimassa osassa muutoksia YTHS on kilpailuttanut alihankintakumppanin ja sen myötä palvelupiste on vaihtunut tai vaihtuu toiseen samalla paikkakunnalla. Lisäksi palveluita on siirtynyt toiselle paikkakunnalle YTHS:n palvelupisteeseen.

Nyt on vuorossa loppujen kumppanipalvelujen tarkastelu. Näissä palvelupisteissä korkeakouluopiskelijoiden asiointimäärät ovat olleet vähäisiä, vähimmillään vain 20 asiakasta vuodessa. Kumppanin palvelupisteessä asioinnin lisäksi opiskelijat ovat asioineet YTHS:n omassa palvelupisteessä. Lähivastaanottojen ohella noin 70 % opiskelijoiden asioinneista tapahtuu YTHS:n digitaalisissa kanavissa, eli asiointipaikkakunnasta riippumattomasti.

Lohjalta, Hyvinkäältä ja Porvoosta yleis- ja mielenterveyden palvelut siirtyvät YTHS:n omaan palvelupisteeseen Helsingin Töölöön, Salosta Turkuun, Pietarsaaresta Kokkolaan ja Alavudelta Seinäjoelle. Pieksämäen korkeakouluopiskelijat siirtyvät käyttämään opiskelijalle sopivinta YTHS:n omaa palvelupistettä Jyväskylässä, Mikkelissä tai Kuopiossa.

Palvelupisteiden vaihdoksissa YTHS huomioi, että palvelupisteen etäisyys korkeakoulusta ei ylitä Kelan asettamia asiointimatkan enimmäisaikoja ja -etäisyyksiä. Kela korkeakouluopiskelijoiden terveydenhoitopalvelujen tilaajana on hyväksynyt YTHS:n palveluverkon muutokset.

YTHS:llä on yhteensä 44 palvelupistettä Suomessa, ja näistä noin puolessa palvelut tarjotaan alihankintakumppanin tuottamana. Vain noin 5 prosenttia korkeakouluopiskelijoista kuuluu YTHS:n alihankintana tuottamien opiskeluterveydenhuollon palvelujen piiriin.