Siirry sisältöön

Tulossa Pienillä teoilla terveyttä -opiskeluhyvinvointiviikolla: Keinoja stressinsäätelyyn

Jos vatsaasi kipristää tai päätäsi kivistää tenttiviikon lähestyessä, et varmasti ole ainoa – stressi oireilee tyypillisesti eri puolilla kehoa. Pienillä teoilla terveyttä -opiskeluhyvinvointiviikon verkkotapahtumissa (2.–6.10.2023) etsimme asiantuntijoidemme kanssa keinoja helpottaa ja ennaltaehkäistä stressioireita.

Opiskeluhyvinvointiviikon aikana järjestämme päivittäin Teamsilla eri teemoihin pureutuvia Kysy asiantuntijalta -lounaswebinaareja. Korkeakouluopiskelijana voit halutessasi lähettää oman kysymyksesi anonyymisti asiantuntijoille jo ennakkoon tällä lomakkeella keskiviikkoon 27.9.2023 mennessä. Huomioithan, että lounaswebinaareissa voidaan vastata vain yleisluontoisiin kysymyksiin – älä siis tuo kysymyksissäsi esiin henkilökohtaisia terveystietojasi tai muita arkaluonteisia tietoja.

Lounaswebinaareihin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Sen sijaan viikon päätapahtumaan eli terveyden edistämisen webinaariin 5.10.2023 klo 13 on ennakkoilmoittautuminen. Löydät lisätietoa terveyden edistämisen webinaarista ja siihen ilmoittautumisesta tältä sivulta.

Pienillä teoilla terveyttä -opiskeluhyvinvointiviikon tilaisuudet

Opiskelijoita sohvalla, teksti "Pienillä teoilla terveyttä, opiskeluhyvinvointiviikko 2.-6.10.2023", YTHS-logo ja opiskeluhyvinvointiviikon tunnuksena neljä palapelipalaa YTHS:n brändiväreissä.

Maanantai 2.10.2023: Helpotusta selän ja niskan jumeihin (suomeksi ja ruotsiksi)

Kolottaako selkääsi tai onko niskasi jumissa? Nyt sinulla on hyvä mahdollisuus päästä kysymään näistä opiskelijoilla yleisesti esiintyvistä tuki- ja liikuntaelinvaivoista sekä niiden syistä YTHS:n fysioterapeuteilta. Teamsin välityksellä pidettävässä live-tilaisuudessa maanantaina 2.10.2023 klo 12–13 saat myös vinkkejä kokonaisvaltaiseen selän hyvinvoinnista huolehtimiseen.

Samanaikaisesti järjestetään sekä suomenkielinen että ruotsinkielinen tilaisuus. Tilaisuuksiin on erilliset linkit kielen mukaan). Suomeksi vastaamassa ovat fysioterapeutit Riina Pääkkönen ja Marko Hänninen ja ruotsiksi fysioterapeutit Kia Jämsen ja Yvonne Granlund. Voit osallistua Teams-lounaswebinaariin ilman ennakkoilmoittautumista.

Tiistai 3.10.2023: Apua stressiin ja jännittämiseen (suomeksi ja ruotsiksi)

Mikä auttaisi stressiin tai jännittämiseen? Miten näihin voisi suhtautua rakentavalla tavalla? Entä mitä YTHS:n StressLess- ja Jännittäjä-ryhmissä tapahtuu? Tervetuloa tiistaina 3.10.2023 klo 12–13 Kysy psykologeilta -tunnille, jossa Oulun YTHS:n psykologit, Stressless-ryhmänohjaaja Minttu Haapsalo, Jännittäjä-ryhmänohjaaja Jari Vehkaperä sekä YTHS:n opiskeluyhteisötyön vastaava psykologi ja Stressless-ryhmänohjaajaverkoston vastuuhenkilö Roosa Kämäräinen puhuvat stressistä ja jännittämisestä sekä vastaavat opiskelijoiden kysymyksiin. Jos aikaa jää, lopussa on ehkä mahdollisuus ohjata lyhyt ja helppo mindfulness-harjoitus.

Samaan aikaan järjestetään ruotsinkielinen Teams-tilaisuus, jossa opiskelijoiden kysymyksiin vastaavat psykologit, Stressless-ryhmänohjaajat Hanna Mäkinen ja Anna Norrgård. Tilaisuuksiin on erilliset linkit kielen mukaan. Voit osallistua Teams-lounaswebinaariin ilman ennakkoilmoittautumista.

Kansainvälinen keskiviikko 4.10.2023: Kysy asiantuntijalta stressistä englanniksi

Stressi voi tuntua muun muassa jännityksenä niskassa ja selässä, purentalihaksissa, vatsan oireiluna ja mielen kuormittuneisuutena. Englanninkielisiin kysymyksiin stressioireista, niiden hoidosta ja ennaltaehkäisystä ovat keskiviikkona 4.10.2023 klo 12–13 vastaamassa terveydenhoitaja, StressLess-ryhmän ohjaaja Sini Peteri, fysioterapeutti Sanna Laaksonen, ravitsemusterapeutti Reetta Kinnunen ja suuhygienisti Roby Fox. Voit osallistua Teams-lounaswebinaariin ilman ennakkoilmoittautumista.

Torstai 5.10.2023: Elätkö hammasta purren? Asiaa purentavaivoista (suomeksi)

Hampaiden narskuttelu tai puremalihasten jännittäminen voivat aiheuttaa monenlaisia oireita. Helpotusta on kuitenkin onneksi saatavilla.

Kannattaako puremalihaksia hieroa? Onko purentakiskosta apua kaikille? YTHS:n suuhygienisti Saila Rintamäki ja fysioterapeutti Laura Roivainen vastaavat purentavaivoihin liittyviin kysymyksiin Teamsin välityksellä torstaina 5.10.2023 klo 12. Tämä tilaisuus järjestetään vain suomen kielellä. Voit osallistua Teams-lounaswebinaariin ilman ennakkoilmoittautumista.

Torstai 5.10.2023: Valtakunnallinen terveyden edistämisen webinaari: Mielekäs, merkityksellinen ja tasapainoinen arki – kuinka huolehdin omasta hyvinvoinnistani opiskelu- ja työkiireiden keskellä? (suomeksi)

Miten hallita stressiä ja arjen kuormittavuutta ja lisätä omaa resilienssiä? Millä keinoin voi parantaa omaa arjenhallintaa ja lisätä kokemusta työ- ja opiskeluarjen mielekkyydestä? Millainen rooli itsetuntemuksella on omasta hyvinvoinnista huolehtimisessa? Muun muassa näistä teemoista puhutaan torstaina 5.10.2023 klo 13–14 valtakunnallisessa Teams-webinaarissa, jonka asiantuntijana on työpsykologi Jaakko Sahimaa.

Sahimaa on perehtynyt erityisesti mielekkyyden ja merkityksellisyyden teemoihin, ja parhaillaan hän kirjoittaa kirjaa ammatillisesta itsetuntemuksesta. Taustansa pohjalta Sahimaa nostaa webinaarissa esiin konkreettisia keinoja mielekkään arjen rakentamiseen työn ja opiskelun keskellä. Tilaisuuden tavoitteena on lisätä korkeakouluopiskelijoiden, opiskeluterveydenhuollon työntekijöiden ja koko opiskeluyhteisön omaa terveydenlukutaitoa.

Webinaari on suomenkielinen, ja siihen tulee ilmoittautua etukäteen tältä sivulta löytyvän painikkeen kautta. Ilmoittautumisen jälkeen saat osallistumislinkin sähköpostiisi, talleta tämä linkki itsellesi. Huomaathan, että ilmoittautuminen tai webinaariin osallistuminen ei onnistu Internet Explorer -selaimella.

Perjantai 6.10.2023: Stressi ja syöminen – mieliteoista ruokahaluttomuuteen (suomeksi)

Kuinka tukea ravitsemusta stressaavissa tilanteissa? Stressi ja syöminen nivoutuvat yhteen hurjan monella tapaa – yhdellä mieliteot voimistuvat ja toisella ruokahalu menee kokonaan. Lisäksi vatsa voi oireilla, ja syömisen liiallisesta miettimisestä saattaa muodostua oma erillinen stressin lähteensä.

Perjantaina 6.10.2023 klo 12 ravitsemusterapeutti Reetta Kinnunen ja terveydenhoitaja, opiskeluyhteisötyön asiantuntija Jonna Kekäläinen ovat Teamsin välityksellä vastaamassa opiskelijoiden kysymyksiin stressistä ja syömisestä.

Voit osallistua Teams-lounaswebinaariin ilman ennakkoilmoittautumista.

YTHS järjestää Pienillä teoilla terveyttä -opiskeluhyvinvointiviikon nyt toista kertaa. Teemaviikolla haluamme muistuttaa, että voit edistää terveyttäsi ja hyvinvointiasi hyvinkin pienillä teoilla.