Siirry sisältöön
Hoidontarpeen arviointimme on valitettavasti ruuhkautunut, ja Self-verkkopalvelun asiointilomakkeet ovat osittain pois käytöstä. Jos et pääse käyttämään tarvitsemaasi lomaketta, pyydämme ottamaan yhteyttä puhelimitse. Pahoittelemme mahdollista haittaa.

Yli 200 opiskelijaa saanut tukea ruokatottumusten muutokseen verkkoryhmissä

“Vertaistukiryhmässä on turvallista jakaa omia ajatuksiaan.”

Juuri nyt on käynnissä YTHS:n 20. ravitsemukseen ja ruokailutottumusten muutokseen keskittyvä verkossa kokoontuva vertaistukiryhmä. Ensimmäinen ryhmä järjestettiin 2017 ja mukana on tähän mennessä ollut yli 200 opiskelijaa. Sitäkin tärkeämpi on luku 90 % – tuo määrä osallistuneista kertoo tehneensä muutoksia ruokatottumuksiin ryhmään osallistumisen aikana. Tyypilliset muutokset ovat ateriarytmin säännöllistyminen ja kasvisten määrän lisääntyminen ruokavaliossa. Osallistujat ovat ryhmien päättyessä olleet luottavaisia, että pystyvät ylläpitämään tekemiään hyviä muutoksia – tämä muutosten pysyvyyden kannalta ratkaisevan tärkeää.

YTHS:n ravitsemuksen vertaistukiryhmät toteutetaan MealLogger-sovelluksessa. Sovelluksessa osallistujat dokumentoivat omia aterioitaan valokuvien avulla ja saavat vinkkejä ja vertaistukea muilta ryhmäläisiltä. Opiskelijalla on myös mahdollisuus tarkastella omia ateriakuvia yhdessä ohjaajien kanssa.

─ Ruokien kuvaaminen on todella tehokas työkalu. Kuvista näkee konkreettisesti mitä syö ja se ohjaa omaa toimintaa, pohtii viime keväänä ryhmään osallistunut Pipsa. Nyt puoli vuotta ryhmän päättymisen jälkeen hän kertoo MealLoggerin ja ryhmän avulla löytyneen ajatusmallin edelleen ohjaavan syömistä.  ─ Panostan pääaterioiden syömiseen ja syön lautasmallin mukaisesti, vaikka en enää kuvaa aterioita.

Ryhmistä kerätyn palautteen mukaan osallistujat ovat kokeneet ryhmän turvallisena ympäristönä jakaa ateriakuvia ja ajatuksia omasta ruokasuhteesta. Samaa mieltä on Pipsa.  ─ Ryhmässä sai olla oma itsensä ja rehellinen oman syömisensä suhteen. Muiden ryhmäläisten tykkäykset ja kommentit kannustivat parempiin valintoihin. Myös ohjaajilta saatu palaute ateriakuvista oli kannustavaa ja linkkivinkit hyödyllisiä.

Ryhmänohjaaja, terveydenhoitaja Jonna Kekäläinen YTHS Kuopion palvelupisteestä on Pipsan kommenteista ilahtunut.  ─ Ohjaajina ravitsemusryhmässä muistutamme osallistujia siitä, että jokainen voi olla tarkastelemassa ja muuttamassa ruokatottumuksia omalla tavallaan. Tuemme jokaista ryhmäläistä hänelle sillä hetkellä parhaaseen mahdolliseen muutokseen.

Rytmiä kotoiluun koronakeväänä

Koronapandemian käynnistyessä maaliskuussa YTHS:ssä haluttiin löytää keinoja tukea opiskelijoita muuttuneessa arjessa. Ravitsemusryhmistä saatujen kokemusten pohjalta käynnistettiin MealLoggerissa vertaistuellisia Rytmiä kotoiluun -ryhmiä. Niihin osallistui 30 opiskelijaa.

─ Koronan ensimmäisen aallon aikana liikuntaharrastukset peruttiin ja jäi liikaa aikaa napostelulle. Ryhmä tuli minulle juuri oikeaan aikaan. Sen ansiosta opin hyödyntämään ylimääräisen ajan terveellisen syömisen suunnitteluun ja ruoanlaittoon ja onnistuin ylläpitämään säännöllisen ateriarytmin siinä poikkeuksellisessa tilanteessa, ryhmään osallistunut kertoo.

MealLoggeriin kertyvästä datasta näkyy, että ryhmäläiset syöttivät kolme viikkoa kokoontuneen ryhmän aikana keskimäärin 71 ateriakuvaa /osallistuja ja kävivät sovelluksessa 141 kertaa / osallistuja. Käytännössä ryhmäläiset olivat terveellisen syömisen teemojen äärellä useasti päivittäin ja kävivät katsomassa omien ateriakuvien lisäksi muiden ryhmäläisten kuvia ja ohjaajien linkittämiä materiaaleja. 

  ─ Olen iloinen, että pystyimme tarjoamaan konkreettista tukea poikkeukselliseen arkeen. On tärkeää, että tukea on saatavilla silloin, kun opiskelija kokee sitä tarvitsevansa oli sitten kyse elintapamuutosten käynnistämisestä tai arkirutiinien ylläpitämisestä poikkeusaikana, sanoo terveydenhoitaja Jonna Kekäläinen.

Kiinnostuitko?

YTHS:n ravitsemusryhmä toimii verkossa ympäri vuoden. Ne ovat kaikkien opiskelijoiden saatavilla opiskelupaikkakunnasta riippumatta. Ryhmät kestävät kolme viikkoa.

Tänä syksynä järjestetään neljä ryhmää, joista kolmeen ehtii vielä ilmoittautumaan. Tule rohkeasti mukaan silloin, kun hetki tuntuu sinulle sopivalta. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan !