Siirry sisältöön

Muista pitää jäykkäkouritusrokotus aina voimassa!

Onko jäykkäkouristusrokotuksesi voimassa? Perussuojan saamme neuvolassa ja koulussa, mutta tehosterokotteet tulee ottaa 25-, 45- ja 65-vuotiaana.Yliopisto-opiskelijat saavat tarvitsemansa jäykkäkouristusrokotteen maksutta YTHS:ltä. Jäykkäkouristusrokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan: yliopisto-opiskelijana saat kaikki ohjelmaan kuuluvat rokotukset ilmaiseksi YTHS:ltä.

Lapset ja nuoret saavat perussuojan ja iän-mukaiset tehosteet neuvolassa ja koulussa. Selvitä aikaisemmin saamasi rokotukset esimerkiksi neuvolakortista, rokotuskortista, armeijasta tai lapsuuden aikaisen kotikuntasi terveyskeskuksesta. Vuodesta 2015 alkaen rokotustiedot näkyvät Omakannassa.

Suojaa on kuitenkin vahvistettava aikuisiällä. Aikuisten rokotusaikataulu muuttui vuonna 2018.  Nykyisin aikuiset saavat jäykkäkouristuksen tehosterokotteen 25-, 45- ja 65-vuoden iässä. Rokote suojaa jäykkäkouristuksen lisäksi kurkkumädältä. 25-vuotiaille annettava rokote sisältää myös suojan hinkuyskää vastaan. 65 vuotta täyttäneet tarvitsevat tehosteen 10 vuoden välein, koska elimistön puolustuskyky heikkenee iän karttuessa.

Jos olet edellä mainitun ikäinen yliopisto- tai korkeakouluopiskelija ja kuulut YTHS:n palveluiden piiriin, hae maksuton jäykkäkouristusrokote YTHS:ltä. Varaa rokotusaika oman opiskelupaikkakuntasi YTHS:n hoidontarpeen arvioinnista ja ajanvarauksesta.

Tartunnan voi saada Suomessa ja ulkomailla

Jäykkäkouristuksen aiheuttava bakteeri on yleinen maaperässä ja eläinten suolistossa: bakteeria on edelleen kaikkialla maailmassa. Jäykkäkoristuksen voi saada Suomessakin esimerkiksi, jos kaadut pyörällä, astut naulaan, eläin puree tai saat haavan puutarhatöitä tehdessäsi. Lämpimissä maissa matkustaessa sairastumisriski on suurempi kuin Suomessa.

Jäykkäkouristusbakteerin tuottamat hermomyrkyt aiheuttavat levottomuutta, kuumeilua ja päänsärkyä. Alkuvaiheessa yleensä myös leuka jäykistyy. Sen jälkeen alkavat muun vartalon halvausoireet ja kouristukset.

Jäykkäkouristus on vaikeasti hoidettava ja henkeä uhkaava tauti, jolta voi suojautua helposti huolehtimalla rokotussuojasta. Rokotusten ansiosta tauti onkin nykyään hyvin harvinainen.