Influenssa

Influenssa on influenssavirusten (tyypit A ja B) aiheuttama äkillinen hengitysteiden tulehdus. Influenssavirukset aiheuttavat vuosittain epidemioita, jolloin 5-15 % väestöstä sairastuu. Pandemiasta puhutaan silloin, jos influenssa sairastuttaa tavallista suuremman osan väestöstä ja tauti on tavallista ankarampi. Viimeisin pandemia koettiin talvella 2009-2010 (H1N1-virus), jolloin pandemia nimettiin sikainfluenssaksi.

Suomessa kausi-influenssaepidemia alkaa tavallisesti vuoden vaihteessa ja kestää 2-3 kuukautta. Influenssa tarttuu pisaratartuntana sairastuneesta henkilöstä toiseen. Erityisesti ahtaat tilat (koulut, varuskunnat, julkinen liikenne) ovat otollisia paikkoja influenssan leviämiseen. Taudin itämisaika on yleensä 2-3 päivää.

Influenssa alkaa tyypillisesti korkealla kuumeella. Lisäksi sairastuneella henkilöllä on lihaskipuja, kuivaa yskää, vilunväristyksiä, päänsärkyä ja huonovointisuutta. Erityisesti lapsilla saattaa lisäksi esiintyä maha- ja suolisto-oireita.

Influenssan oireet ovat useimmiten voimakkaampia ja ne kestävät pidempään kuin tavallisessa flunssassa. Perusterveillä henkilöillä influenssa kuitenkin paranee yleensä itsestään. Influenssan oireita hoidetaan levolla, tulehduskipulääkkeillä (esim. Burana ) ja/tai parasetamolilla (esim. Panadol). Influenssan jälkeistä bakteeritautia (keuhkokuume, poskiontelotulehdus tai välikorvatulehdus) on syytä epäillä, jos oireet ovat poikkeuksellisen rajut tai pitkittyvät. Influenssaan on myös saatavilla antiviraalisia lääkkeitä, joita käytetään vaikeaoireisilla potilailla, raskaana oleville, riskiryhmiin kuuluville, lapsille sekä tietyissä erityistapauksissa.

Influenssaa voidaan ehkäistä hyvällä käsihygienialla ja oikealla yskimistekniikalla. Oireisten henkilöiden kannattaa pysyä kotona. Influenssaa voidaan myös ehkäistä tehokkaasti rokotuksilla. Kausi-influenssa-rokotuksen saavat maksutta sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset, raskaana olevat naiset, kaikki 65 vuotta täyttäneet, 6-35 kk:n ikäiset lapset, varusmiespalvelusta suorittavat henkilöt, sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat potilaat (esim. astma, diabetes) sekä vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiriin kuuluvat. Riskiryhmiin kuuluvat opiskelijat voivat saada rokotuksen YTHS:ltä. Jos henkilö ei ole oikeutettu ilmaiseen rokotukseen, hän voi ostaa rokotteen apteekista reseptillä, jonka hän voi saada YTHS:ltä.

Artikkelin kirjoitti:
yleislääkäri Minna Paavonsalo 9/2014


Avainsanat: Influenssa