Siirry sisältöön

Jos työskentelet opintojesi aikana esimerkiksi opintoihin kuuluvassa harjoittelussa terveydenhuollon- ja sosiaalihuollon toimintayksiköissä, tarkasta rokotusten osalta suojasi influenssaa, tuhkarokkoa, hinkuyskää ja vesirokkoa vastaan.

Tartuntatautilaki 48 § velvoittaa, että kaikki terveyden- ja sosiaalihuollon toimintayksiköissä työskentelevät työntekijät ja opiskelijat ottavat joka vuosi influenssarokotuksen. Lisäksi heillä on oltava joko rokotuksen tai sairastetun taudin antama suoja tuhkarokkoa ja vesirokkoa vastaan. Lisäksi alle vuoden ikäisiä lapsia jatkuvasti hoitavilla tulee olla rokotussuoja hinkuyskää vastaan.

  • Voit tarkistaa oman rokotussuojasi oheisen itsearviointilomakkeen avulla.
  • Mikäli rokotussuojasi on puutteellinen tai siinä on epäselvyyksiä, ota yhteyttä oman opiskelupaikkakuntasi YTHS:n palvelupisteen hoidontarpeen arviointiin ja ajanvaraukseen. Esimerkiksi, jos et allergian vuoksi voi ottaa rokotetta, saat YTHS:ltä lausunnon siitä, minkälaisin rajoituksin sovellut käytännön harjoitteluun.
  • Jos rokotussuoja on lainmukainen, täytä lomakkeen lopussa oleva todistus lainmukaisesta rokotussuojasta ja toimita se harjoittelupaikkaasi oppilaitoksestasi tai harjoittelupaikasta saamiesi ohjeiden mukaisesti.

Rokotukset ovat maksuttomia.

Sekä rokotusten ottaminen että soveltuvuuslausunnon esittäminen ovat vapaaehtoisia. Soveltuvuuden varmistaminen on kuitenkin harjoittelupaikan lakisääteinen velvollisuus, ja harjoittelujakso voi peruuntua, jos soveltuvuutta ei voida varmistaa.

Lisäksi lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijat saavat ilmaisen B-hepatiittirokotuksen. Alojen opiskelijat saavat tiedon rokotusajankohdasta erikseen.