Siirry sisältöön

Jos työskentelet opintojesi aikana esimerkiksi opintoihin kuuluvassa harjoittelussa terveydenhuollon- ja sosiaalihuollon toimintayksiköissä, tarkasta rokotusten osalta suojasi influenssaa, tuhkarokkoa, hinkuyskää ja vesirokkoa vastaan. Selvitä opintojen alussa, mitä rokotteita opintoihin liittyvät harjoittelupaikat edellyttävät ja hanki tarvittavat rokotteet vähintään 3 kk kuukautta ennen harjoittelun alkua.

Tartuntatautilaki 48 § velvoittaa, että kaikki terveyden- ja sosiaalihuollon toimintayksiköissä työskentelevät työntekijät ja opiskelijat ottavat joka vuosi influenssarokotuksen. Lisäksi heillä on oltava joko rokotuksen tai sairastetun taudin antama suoja tuhkarokkoa ja vesirokkoa vastaan. Lisäksi alle vuoden ikäisiä lapsia jatkuvasti hoitavilla tulee olla rokotussuoja hinkuyskää vastaan.

  • Mikäli rokotussuojasi on puutteellinen tai siinä on epäselvyyksiä, ota yhteyttä YTHS:ään. Esimerkiksi, jos et allergian vuoksi voi ottaa rokotetta, saat YTHS:ltä siitä todistuksen.
  • Jos rokotussuoja on lainmukainen, suullinen ilmoitus tai oma ilmoitus 48§ mukaisesta suojasta riittää. Kirjallista selvitystä saaduista rokotuksista tai sairastetuista taudeista ei tarvitse esittää. (THL 2019)

Rokotukset ovat maksuttomia.

Sekä rokotusten ottaminen että soveltuvuuslausunnon esittäminen ovat vapaaehtoisia. Soveltuvuuden varmistaminen on kuitenkin harjoittelupaikan lakisääteinen velvollisuus, eikä työnantajalla ole velvollisuutta ottaa opiskelijaa harjoittelujaksolle, jos soveltuvuutta ei voida varmistaa.