Siirry sisältöön
Huomioithan kiirastorstain 28.3.2024 ja pääsiäisen 29.3.–1.4.2024 poikkeavat aukioloajat. Lue lisää

Virtsatietulehdukset voivat olla äkillisiä, toistuvia tai pitkäaikaisia ja esiintyvät oireellisina tai oireettomina. Tulehduksen yhteydessä voi esiintyä tihentynyttä virtsaamisen tarvetta ja virtsanpidätyskyvyn ongelmia sekä tunnetta siitä, ettei rakko tyhjene normaalisti. Virtsa voi olla myös ulkonäöltään esimerkiksi veristä tai sameaa. Lisäksi se voi olla erikoisen hajuista. 

Tulehduksen oireena voi olla myös kipua joko virtsauksen alussa tai virtsaamisen jälkeen. Kipu voi olla polttavaa, kirvelevää tai tuntua jomotuksena alavatsassa. Lisäksi voi esiintyä niin sanottuja yleisoireita, kuten kuumetta, pahoinvointia, vilunväristyksiä tai oksentelua. Jos miehillä esiintyy eritystä virtsaputken suulla, voi olla kyse myös tippurista tai klamydiasta. 

Virtsatietulehdukset jaetaan tulehduksen tason mukaan:

  • Alempien virtsateiden, virtsaputken ja virtsarakon tulehdus =kystiitti (yleinen)
  • Ylempien virtsateiden (munuaisallas, munuaiset) tulehdus = pyelonefriitti (harvinainen)
  • Virtsaputkitulehdus eli uretriitti, joka on melko harvinainen ja muista poiketen usein sukupuolitauti.

Itsehoito

Lieviä oireita voi hoitaa lisäämällä päivittäistä nestemäärää noin 2–2,5 litraan. Karpalovalmisteista saattaa olla apua, sillä ne tekevät virtsan happamaksi ehkäisten bakteerien kasvua. Karpalovalmisteita on saatavilla sekä kapseleina että mehuna. 

Virtsatulehduksen omahoidossa tärkeää on huolehtia alapesusta aamuin ja illoin sekä yhdynnän jälkeen. Vesipesu riittää, sillä liiallinen alapesu tai pesuaineen käyttö saattavat myös edistää virtsatietulehduksen kehittymistä /pahenemista. Lisäksi rakko kannattaa tyhjentää aina ennen uimaan tai kylpyyn menoa. Myös ummettavien tuotteiden välttäminen helpottaa tulehdustilan paranemista. 

Milloin hoitoon?

Jos sinulla on yllä kuvattuja oireita eikä kuvatusta omahoidosta ole apua, ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Hoito

Antibioottilääkitys voidaan aloittaa naisten akuutissa infektiossa ilman virtsanäytettäkin, jos oireet ovat tyypilliset ja potilas muuten terve. Muussa tapauksessa lääkehoito määrätään aina virtsanäytteestä saatujen tulosten mukaan. 

Usein toistuvissa virtsatietulehduksissa (vähintään 3–4 kertaa vuodessa) voidaan kokeilla puolen vuoden tai vuoden estohoitoa.

Naiset, joilla toistuvat virtsatietulehdukset liittyvät sukupuoliyhdyntään, voivat yhdynnän jälkeen käyttää paikallisia aseptisia valmisteita. Myös yhdynnän jälkeisestä mikrobilääkkeen kerta-annoksesta voi olla hyötyä.

Tietolähteet: Duodecim: Terveysportti, Lääkärin tietokanta

YTHS Yleislääkäri / 29.3.2022

Palvelut käytössäsi