Siirry sisältöön

Suupielten tulehduksen alkuvaiheessa suupielet kutiavat ja kirvelevät. Ne myös punoittavat, ovat kosteat ja rupeutuvat. Lisäksi niihin tulee helposti kipeitä halkeamia. Suupielitulehdusta tavataan tavallista useammin oikomishoitopotilaalla. Lihavuus, diabetes ja kuiva suu altistavat tulehdukselle. Kyseessä ei ole B-vitamiinin puutos, kuten yleensä luullaan.

Itsehoito

Suupielet pestään vedellä ja saippualla 2–4 kertaa päivässä. Ruvet irtoavat helpommin, jos tulehtuneelle alueelle laittaa kostean kääreen 10–20 minuutiksi ennen pesua. Kääreenä voi käyttää paperipyyhettä, vanhaa pyyheliina- tai lakanakangasta tai sidetaitoksia. 

Pesun jälkeen suupielet kuivataan ja niihin laitetaan apteekista ilman reseptiä saatavaa hydrokortisonivoidetta, jossa on mukana bakteerien ja hiivojen lisääntymistä ehkäisevää ainetta. Suupielet parantuvat yleensä 3–7 päivässä.

Milloin hoitoon?

Jollei suupieltentulehdus parane runsaassa viikossa tai jos se uusiutuu toistuvasti, tai on toispuoleinen on syytä hakeutua lääkäriin tai hammaslääkäriin lähiviikkoina. Lääkäri tarkistaa esimerkiksi, onko suussa hoitoa vaativa hiivatulehdus eli sammas. Hiivatulehdus voi myös joissain tapauksissa olla hammasproteesin alla.

Mahdollinen suun kautta annettava hiivahoito määräytyy löydösten perusteella. Kysymys voi olla myös atooppisesta ihosta tai muusta sairaudesta, jonka lääkäri diagnosoi ja määrää hoidon. 

Tietolähteet: Duodecim: Terveysportti, Lääkärin tietokanta

YTHS Yleislääkäri / 9.9.2019