Siirry sisältöön

Aikuisen silmätulehduksen tavallisin syy on allergia tai tarttuva sidekalvontulehdus. Tulehtuneen silmän oireita ovat sidekalvon punoitus, luomien turvotus, silmien vetistäminen tai rähmintä sekä roskan tunne silmässä.  

Itsehoito

Allergisen silmätulehduksen hoitoon saa apteekista ilman reseptiä silmätippoja, joilla tulehdusta voi rauhoittaa. Jos tunnistaa silmäoireensa allergian aiheuttamiksi, voi itse ainakin aloittaa tällaisen allergia-silmätippojen käytön. Ylähengitysteiden virustauteihin eli niin kutsuttujen flunssien oireisiin voi liittyä silmän sidekalvontulehdus. Jos tällainen tulehdus on lievää eli siihen sisältyy lähinnä pienoista punoitusta ilman rähmintää, voi oireen itsekseen rauhoittumista seurata kotona 1-2 vuorokauden ajan. Tällaista silmätulehdusta ei tarvitse hoitaa mitenkään. 

Milloin hoitoon?

Jos silmätulehduksessa oireena on voimakas rähmintä, selvä kipu tai särky tai siihen liittyy näkökyvyn heikkenemistä, ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen. 

Seuraavaan taulukkoon on koottu yleisluonteisia tietoja silmätulehduksien ja silmäoireiden hoidosta ja toimintatavoista niiden suhteen.  

OireMistä voisi olla kyse? Miten tulee toimia?
Siitepölyaikaan ilmenevä vetistys, punoitus ja hiekantunne molemmissa silmissäAllerginen sidekalvontulehdusKokeile käsikaupan allergia-silmätipoilla. Oireen pitkittyessä ja/tai toistuessa ota yhteys lääkäriin jatkohoito-ohjeiden ja reseptien saamiseksi.
Silmien punoitus ja selvä rähmintäBakteerin aiheuttama silmätulehdusOta yhteytä terveydenhoitajaan tai lääkäriin.
Punoitus ja rähmintä – roska silmään tai epäily siitäSilmän pinnan vaurion aiheuttama tulehdusOta yhteyttä terveydenhoitajaan tai lääkäriin.
Silmän punoitukseen liittyy selvä särkyVakavan silmäsairauden mahdollisuusOta yhteyttä terveydenhoitajaan tai lääkäriin.
Silmään kohdistunut isku tai pistävä tapaturmaSilmän sisäinen vaurioOta yhteyttä lääkäriin.
Silmän ympärillä olevaan rakkulaiseen ihottumaan liittyy silmäoireitaSilmän herpes-tulehdusOta yhteyttä lääkäriin.
Flunssan yhteydessä lievä punoitus silmissäItsekseen paraneva sidekalvotulehdusVoit odottaa itsekseen paranemista 1-2 vrk.
Selvä punoittava turvotus luomessa tai luomen reunassa Luomirauhasen tulehdusOta yhteyttä terveydenhoitajaan tai lääkäriin.
Sidekalvon alainen verenpurkaumaYleensä vaaraton oire, ei liity silmä – tai muihin sairauksiinOta yhteyttä lääkäriin tai terveydenhoitajaan, jos sinulla epäillään tai on todettu korkea verenpaine ja/tai käytät säännöllisesti verenohennuslääkkeitä tai oire ilmenee muun sairauden yhteydessä.

Tietolähteet: Duodecim: Terveysportti, Lääkärin tietokanta

YTHS Yleislääkäri / 20.7.2022

Palvelut käytössäsi