Siirry sisältöön

Äkillinen ripuli johtuu tavallisesti suolistoinfektiosta, joka voi olla bakteeritoksiinin aiheuttama eli niin sanottu ruokamyrkytys tai sitten se voi johtua viruksesta. Ripuli on yleensä käsien, ruuan tai veden välityksellä elimistöön päässeiden mikrobien aiheuttama. Ruoan tai veden välityksellä leviävä epidemia tulee tunnistaa nopeasti ja välittömästi ryhtyä toimenpiteisiin. Tavallisia ripulin aiheuttajia ovat kalikiviruksiin kuuluvat noro- ja sapovirus, norovirus tarttuu erittäin herkästi ja erittyy ulosteeseen 2–8 viikkoa. 

Pitkittyneeseen ripuliin voi olla monia eri syitä ja sen syy tulee aina selvittää. Ripuli on pitkittynyttä, kun ulostamiskertoja on yli 3 vuorokaudessa ja ripuli on kestänyt yli 4 viikkoa.

Ripulitaudit ovat yleisimpiä turistien infektiotauteja. Turistiripuliin sairastuu kohde- ja lähtömaasta riippuen 20–60 % matkailijoista. Turistiripulia aiheuttavat bakteerit, virukset tai loiset. Turistiripuli kestää tavallisesti 3–5 vuorokautta.

Oireet

Oireina voi olla tiheän ripuloinnin lisäksi ripulin verisyys, limaisuus, pahoinvointi, oksentelu, kouristuksenomainen vatsakipu ja vilkastuneet, voimakkaat suoliäänet. Oireena voi olla myös kuumetta ja jäsensärkyä.

Itsehoito

Huolehdi hyvästä käsihygieniasta tartunnan leviämisen estämiseksi. Ulostamisen jälkeen pese kädet aina saippualla ja vedellä sekä kuivaa ne kertakäyttöisellä pyyhkeellä tai paperilla. Erityisesti norovirus- ja Clostridium difficile -ripulissa tulee käyttää myös käsihuuhdetta. 

Virusripuli paranee itsekseen, tärkeintä on runsas nesteytys. Sopivia juomia ripulin aikana ovat laimeat mehut, tee, vesi, marjakeitot ja -kiisselit sekä liha- ja kasvisliemet. Ripulia pahentavia juomia ja ruokia ovat maito, kofeiinipitoiset juomat, tuore leipä ja leivonnaiset, rasvainen, käristetty ruoka, herneet, pavut, sipuli, lanttu, kaalit, sienet ja parsa sekä makeutusaineita sisältävät juomat ja ruoat.

Milloin hoitoon? 

Hakeudu vastaanotolle, jos omahoidosta huolimatta oireet jatkuvat yli viikon ajan (vesiripuli yli 3 kertaa vuorokaudessa tai oksentelu tai vatsakipu) tai sinulla on joku alla mainituista oireista. Vatsataudin jälkeen on normaalia, että uloste on tavallista löysempää ja vatsa hieman herkkä parin viikon ajan.

OireHakeudu hoitoon, koska
verioksennus se on viite vakavasta
vatsasairaudesta.
alkaa antibioottihoidon aikana tai jälkeen (veriripuli tai vesiripuli >3x/vrk)voi vaatia lääkehoidon
tai sen muuttamisen.
raju oksentelu ja kuume ulkomaanmatkaan liittyenvoi vaatia
lisätutkimuksia.
oksentelu elintarviketyössä olevallavaatii eristämisen työstä,kunnes syy selviää tai
oire rauhoittuu.
muu poikkeava raju tai pitkittyvä oksentelu tai potilaan yleistilan huononeminen, vakava perussairaus (esim. diabetes) tai erityistilanne (esim. raskaus) 
kuume ja veriripuli
paheneva paikallinen vatsakipu ja oksentelu (appnedisiitti)

YTHS Yleislääkäri / 27.2.2023


Palvelut käytössäsi

Ajanvaraukset
Ajanvaraus