Siirry sisältöön

Yskä ei ole itsenäinen sairaus vaan oire jostakin sairaudesta. Koska yskä on ylähengitystietulehduksen eli flunssan yleinen oire, sitä esiintyy melkein jokaisella vuosittain. Flunssayskä paranee yleensä viikossa parissa mutta voi kestää pitempään. Jos yskä vaivaa pitempään kuin 4–8 viikkoa, puhutaan pitkittyneestä yskästä.

Pitkittyneen yskän syitä

Silloin kun yskä ”jää päälle” flunssan tai keuhkoputkitulehduksen jälkeen, syynä on usein jokin virustulehduksen jälkitauti. Niistä tavallisin on poskionteloiden tulehdus, joka ylläpitää yskää. Toinen mahdollisuus on astma, joka usein alkaa infektion jälkeen pitkään jatkuvalla yskällä.

Jos pitkittynyt yskä on alkanut ilman edeltäviä flunssan oireita, syynä on usein jokin muu keuhkosairaus. Hyvin monenlaiset keuhkosairaudet aiheuttavat yskää. Melko yleinen pitkittyneen yskän syy on refluksitauti, jossa yöaikaan hapanta mahan sisältöä voi nousta nieluun ja päästä sieltä keuhkoputkiin.Yskä voi olla myös joidenkin lääkkeiden haittavaikutus.

Aina pitkittyneeseen yskään ei tutkimuksista huolimatta löydy mitään syytä. Tällaista tilaa kutsutaan “yskäherkkyysoireyhtymäksi”. Tilasta käytetään myös nimitystä itsesyntyinen (idiopaattinen) krooninen yskä. Tällöin kyseessä on hengityselimiin liittyvä refleksi. Yskäyliherkkyysoireyhtymässä yskärefleksin arvellaan herkistyneen liikaa tuntemattomasta syystä.

Milloin hoitoon

Jos pitkittyneen yskän syy ei ole tiedossa, on aina aiheellista hakeutua lääkärin tutkimuksiin.

Lyhyemmän aikaa kestäneessä yskässä hoitoon lähdön tarve määräytyy muiden oireiden mukaan.

Jos yskään liittyy seuraavia oireita, on syytä hakeutua hoitoon aikaisemmin:

  • pitkittynyttä kuumetta,
  • veriyskää,
  • kellertäviä ysköksiä tai
  • muita hälyttäviä oireita.

Pitkittyneen yskän hoito

Jos pitkittyneen yskän taustalla on jokin sairaus, sen hoitaminen yleensä parantaa yskän. Hunaja, eukalyptusöljy tai mikä tahansa nielua tai kurkunpäätä kosteuttava neste saattaa helpottaa erityisesti ylähengitystieinfektioihin liittyvää yskää. Lääkärin reseptillä saatavien yskänärsytystä lievittävien lääkkeiden teho on heikko.

Kun mitään syytä yskälle ei löydy eli kyseessä on itsesyntyinen krooninen yskä, edellä mainittujen yskänlääkkeiden teho ei ole kovin hyvä. Jos yskään liittyy jokin toiminnallinen äänihäiriö, puheterapiasta saattaa olla hyötyä.

Tietolähteet: Duodecim: Terveysportti, Lääkärin tietokanta

YTHS Yleislääkäri / 12.9.2019

Palvelut käytössäsi