Siirry sisältöön

Yleisimmin kaulan läheisyydessä oleva tulehdus johtaa imusolmukkeiden suurentumiseen. Tavallisimpia aiheuttajia ovat nielurisatulehdus eli angiina, jonka yhteydessä molemmilla sivuilla alaleuan luun alla sijaitsevat imusolmukkeet suurentuvat tavallisesti molemmilla puolilla. Tulehtuneet imusolmukkeet aristavat kosketellessa. Nielutulehdukseen liittyviä tulehtuneita imusolmukkeita on enemmän nuorilla, vanhemmiten ne ovat harvinaisempia. 

Myös muissa kaulan alueen ihoinfektioissa tai suun tulehduksissa, kuten esimerkiksi rajussa hammastulehduksessa, lähistöllä olevat kaulan imusolmukkeet voivat suurentua. Tällöin suurentunut ja aristava imusolmuke voi olla vain toisella puolella kaulaa.

Lisäksi joissakin yleisinfektioissa tai muissa harvinaisemmissa sairauksissa imusolmukkeet voivat suurentua kaulan alueella. Nämä muutokset eivät kuitenkaan häviä kahden viikon kuluessa, kuten tulehtuneiden imusolmukkeiden kohdalla yleensä käy. Tällöin suurentuneita imusolmukkeita on usein muuallakin, esimerkiksi nivustaipeissa. 

Milloin hoitoon?

Jos kaulan patti liittyy nielutulehdukseen, sitä ei tarvitse tutkia. Jos kaulan alueen kyhmy ei selvästi liity nielun tai muuhun kaulan alueen tulehdukseen, eikä se häviä kahden viikon kuluessa, tarvitaan terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolla tekemiä tutkimuksia. 

Hoitoon on hakeuduttava välittömästi, mikäli kaulan alueen kyhmy ei liity nielutulehdukseen ja tilanteessa ilmenee jonkinlaisia yleisoireita, kuten selittämätöntä kuumetta, huomattavaa väsymystä, ruokahaluttomuutta tai laihtumista.

Tietolähteet: Duodecim: Terveysportti, Lääkärin tietokanta

YTHS Yleislääkäri / 2.9.2019 

Palvelut käytössäsi