Seksitaudit

Seksitaudit ovat yhdynnässä (emätin- ja anaaliyhdyntä) sekä suuseksissä tarttuvia tauteja.

Seksitaudit aiheuttavat joskus oireita, mutta useimmiten ne ovat oireettomia. Saatat siis tietämättäsi levittää seksitautia tai harrastaa seksiä omasta tartunnastaan tietämättömän kanssa.

Seksitaudeilta voit suojautua tehokkaasti käyttämällä kondomia yhdynnässä. Suuseksissä voit suojautua kondomilla, tai naisen ollessa suuseksiä vastaanottavana osapuolena voit käyttää halkaistua kondomia tai erityistä suuseksisuojaa.

Jälkikäteen kondomin käyttämättä jättäminen yleensä harmittaa. Harmittaa, että tuli luotetuksi siihen kun kumppani sanoi, että "ei mulla mitään oo". Harmittaa, että ei ottanut sitä kondomia lompakkoon mukaan, ja ei halun huumassa enää jaksanut lähteä hakemaan niitä Ärrältä. Harmittaa, että suostui seksiin ilman kondomia kun toinen sanoi, että "chillaa nyt vähän, ei me sitä tarvita". Harmittaa kun toinen sanoi syövänsä pillereitä ja näytti niin kivalta, että eihän sillä mitään voi olla.

Safer sex

Vaikka voisit mennä takuuseen omasta seksikäyttäytymisestäsi, kumppanisi käyttäytymisen tunteminen on huomattavasti vaikeampaa!

Miehille kondomi on paitsi keino suojata itseään seksitaudeilta, myös ainut ehkäisyväline, jonka käytöstä voit itse huolehtia.

Seksitauteja voidaan testata virtsatestillä (klamydia ja tippuri) ja veritestillä (HIV, kuppa, hepatiitti B). Osalle seksitaudeista (herpes ja kondyloomat) ei ole olemassa yksinkertaista testimenetelmää. Herpesrakkuloista voidaan virusta osoittaa virusviljelytestillä ja kondyloomien diagnoosi perustuu yleensä niiden tyypilliseen ulkonäköön.

Klamydia- ja tippuritartunnan maksuton etätesti

Artikkelin laati 26.11.2012 SI


Avainsanat: Seksitaudit