Matkailuterveyden neuvontapalvelut

Matkailuterveysneuvonta on tarkoitettu opiskelijoille, jotka ovat lähdössä matkalle. Matkailuterveyteen liittyvää neuvontaa antaa terveydenhoitaja lääkärin tuella.

Toimi näin:

1. Tee tarkat matkasuunnitelmat ja täytä matkailuterveyden kartoituslomake Self-palvelussa kolme kuukautta ennen matkaasi, jotta ehdit saada mahdolliset reseptit ja käynnistää tarvittavat rokotusohjelmat ajoissa.
2. Terveydenhoitaja käy lomakkeen läpi ja lähettää sinulle matkailuun liittyviä ohjeita Selfin kautta. 
3. Mikäli sinulla on perussairauksia tai -lääkityksiä, tarvitset malariaestolääkitystä tai lomakkeessa on muuta erityisesti huomioitavaa, terveydenhoitaja soittaa sinulle YTHS:n potilasrekisterissä olevaan numeroon 10 arkipäivän kuluessa.

Tarkistathan, että yhteystietosi ovat Selfissä oikein.

Huomaathan, että puhelu tulee tuntemattomasta numerosta.

 

Rokotukset kunnossa?

Ovatko perusrokotuksesi kunnossa?

Selvitä aikaisemmat rokotuksesi esimerkiksi rokotuskortista, armeijasta, paikallisesta terveyskeskuksesta, potilasarkistosta, työterveyshuollosta tai yksityiseltä lääkäriasemalta.

Jos tarvitset pelkästään perusrokotuksia (jäykkäkouristus-kurkkumätärokote (Tet-d), hepatiittirokote, tuhkarokkorokote, sikotauti- ja vihurirokkorokote (MPR), puutiaisaivokuumerokote, poliorokote), ota yhteyttä oman paikkakuntasi YTHS-toimipisteeseen.

 

Tarkista matkakohteeseen vaadittavat tai suositeltavat rokotukset

Useat rokotukset (hepatiitti A ja B, Japanin aivokuume, keltakuume ym.) vaativat lääkärin reseptin. YTHS:n matkailulääkäri kirjoittaa sähköisen reseptin suoraan apteekkiin tarvittavista rokotteista ja/tai malarialääkkeistä. Tämän vuoksi sinun tulee tehdä Selfissä matkasuunnitelmat ja täyttää matkailuterveyden kartoituslomake kolme kuukautta ennen matkaasi, jotta saat reseptin ajoissa ja rokotusohjelma ehditään käynnistää 1–2 kuukautta ennen matka-ajankohtaa.

Myös puutiaisaivokuume- ja hepatiittirokotereseptit hoituvat oman toimipisteesi kautta.

Mikäli kyseessä on lyhyt loma kaupunki- tai rantakohteeseen (esimerkiksi Thaimaan kahden viikon reissu), saat ohjeistuksen omasta YTHS:n toimipisteestä.

Jos matkasi alkuun on alle 6 viikkoa, ota yhteys lähimpään toimipisteeseesi hepatiittirokotteen tarpeen arviota varten.

 

Huomioi nämä ennen matkaa, matkalla ja matkan jälkeen

Katso Terveystietopankin neuvot, mitä sinun kannattaa huomioida ennen matkaa, matkalla ja matkan jälkeen.

 
 

 

Lisätietoa

Ajankohtaista ja tärkeää tietoa matkailuterveydestä sekä maakohtaiset suositukset löydät:

Matkailijan Terveysopas (THL)

Malarian levinneisyyden voit tarkistaa Fit for travel-sivustolta

Sähköinen resepti (eResepti)