Matkailuterveysneuvonta

Matkailuterveyden neuvonta on suljettu 17.12.2019–2.1.2020.

1. Ovatko perusrokotukset kunnossa?

Kun olet lähdössä ulkomaanmatkalle, tarkista ensin, että perusrokotuksesi ovat kunnossa.

Tarkista oletko saanut kahdesti MPR-rokotuksen (tuhka-, sikotauti- ja vihurirokkoilta suojaava rokete), poliorokotukset lapsena ja tetanus-/dtap-rokotukset (jäykkäkouristukselta, kurkkumädältä ja hinkuyskältä suojaavat rokotteet) normaalin rokotusohjelman mukaisesti? Poliorokote tehostetaan vain riskimaahan matkustettaessa. Dt/dtap annetaan lapsena, yläkouluiässä, armeijassa ja/tai 25-vuotiaana. Tämän jälkeen tehoste (dT) on tarpeen 20 vuoden välein.

Selvitä aikaisemmat rokotuksesi esimerkiksi rokotuskortista, neuvolakortista, armeijasta, paikallisesta terveyskeskuksesta, potilasarkistosta, työterveyshuollosta tai yksityiseltä lääkäriasemalta.

Voit hoitaa perusrokotukset opiskelupaikkakuntasi YTHS:n palvelupisteessä.

2. Tarkista matkakohteeseen vaadittavat ja suositeltavat rokotukset

Lyhyille turistimatkoille kaupunki- tai rantalomakohteisiin matkustaessasi, saat ohjeistuksen oman opiskelupaikkakuntasi YTHS:n palvelupisteestä.

Jos olet lähdössä kaukomatkalle, ulkomaan vaihto-opiskeluun tai vastaavaan, toimi seuraavasti

1. Tee tarkat matkasuunnitelmat ja täytä matkailuterveyden kartoituslomake Self-palvelussa mahdollisimman varhain (kaksi–kolme kuukautta) ennen matkaasi, jotta ehdit saada mahdolliset reseptit ja käynnistää tarvittavat rokotusohjelmat ajoissa. Jos matkasi alkuun on alle kuusi viikkoa, ota lisäksi yhteys opiskelupaikkakuntasi YTHS:ään hepatiittirokotteen tarpeen arviota varten.
2. Terveydenhoitaja käy lomakkeen läpi ja lähettää sinulle matkailuun liittyviä ohjeita Selfin kautta.
Terveydenhoitaja antaa matkailuterveysneuvontaa lääkärin tuella.
3. Mikäli sinulla on perussairauksia tai -lääkityksiä, tarvitset malariaestolääkitystä tai lomakkeessa on muuta erityisesti huomioitavaa, terveydenhoitaja soittaa sinulle YTHS:n potilasrekisterissä olevaan numeroon 10 arkipäivän kuluessa lomakkeen lähettämisestä. Tarkistathan, että yhteystietosi ovat Selfissä oikein. Huomaathan, että puhelu tulee tuntemattomasta numerosta.

 

Jos tiedät tarvitsevasi pelkästään perusrokotuksia (MPR, tetanus-d, dtap ja polio), hepatiittirokotteita tai puutiaisaivokuumerokotteen, ota yhteyttä oman opiskelupaikkakuntasi YTHS:n palvelupisteeseen.

Useat rokotukset (hepatiitti A ja B, Japanin aivokuume, keltakuume ym.) vaativat lääkärin reseptin. YTHS:n matkailulääkäri kirjoittaa sähköisen reseptin suoraan apteekkiin tarvittavista rokotteista ja/tai malarialääkkeistä. 

 
 

 

Lisätietoa

Ajankohtaista ja tärkeää tietoa matkailuterveydestä sekä maakohtaiset suositukset löydät:

Matkailijan Terveysopas (THL)

Malarian levinneisyyden voit tarkistaa Fit for travel-sivustolta

Sähköinen resepti (eResepti)