Siirry sisältöön

Miten parannat mielenterveyttäsi koronan aikana?

On normaalia kokea huolta ja ahdistusta varsinkin koronapandemian kaltaisessa poikkeustilanteessa. Stressiä ja ahdistusta kasvattavat usein kaksi tekijää: ennakoimattomuus ja kontrollin puute. Koronapandemiaan liittyy paljon epävarmuutta sekä itse viruksen että tulevaisuuden osalta. 

Mitä voit tehdä näille tuntemuksille? Sinun kannattaa hyväksyä ne, ja antaa tunnustusta tuntemuksille sekä itsessäsi että toisissa – ja pyrkiä vastaamaan tuntemuksiin rakentavasti.

Haasta ikävät ajatuksesi – ne eivät auta

Stressaavat tilanteet saavat usein ihmiset ajattelemaan tavalla, josta ei ole apua. Näitä ”ei niin hyödyllisiä” ajattelutapoja ovat esimerkiksi tulevaisuuden ja nykytilanteen kielteinen ennakointi, fokusointi kielteisiin seikkoihin, pahimman lopputuloksen kuvitteleminen sekä pessimistinen ajattelu.

Toiset ihmiset pelkäävät huolestumista, toiset puolestaan uskovat, että huolestuminen suojaa heitä. Huolta korostavista ajatuksista ei ole kuitenkaan apua, sillä ne saattavat vain lisätä ahdistusta ajan myötä. Sen sijaan joustava, tasapainoinen ja optimistinen näkökulma tilanteeseen voi auttaa stressin lievittämisessä.

On luonnollista kokea kielteisiä ajatuksia ja pelkoja nykytilanteessa, joka on monella tavalla vaikeasti ennakoitava. Toisaalta, jos omaksuu samalla ajatuksissaan tasapainoisen näkökulman eikä oleta pahinta, niin se saattaa vähentää ahdistusta ja stressiä. Pitkällä tähtäimellä voi koittaa kehittää optimistisen asenteen.

Maailmassa on ollut pahempiakin kriisejä, joista olemme selvinneet ja jossain vaiheessa tämäkin kriisi menee ohi.

Hyvän olon vinkkejä

  • Suojaa ja hoivaa aktiivisesti itseäsi.
  • Tee mukavia asioita.
  • Hallitse huolesi määrää. Yksi keino on rajata tietoisesti huolestumiseen käytettyä aikaa ja valita tietty, säännöllinen huolihetki (esim. 15 minuuttia/päivä).
  • Rajaa sitä, kuinka paljon luet koronasta.
  • Harrasta ongelmanratkaisua, esimerkiksi sanaristikoita.
  • Tee rentoutumisharjoituksia.
  • Meditoi ja kokeile vaikkapa mindfullnessia!
Miesopiskelija mielenterveyden ammattilaisen vastaanotolla.