Terskan ja esinahan ihottumat

Peniksen päässä sijaitseva (ainakin osittain esinahan alla) terska on herkkää ihoa ja sen alueella esiintyy hyvinkin erilaisia ihon tulehduksia. Pienellä pojalla esinahka on luonnostaan aikuista tiukempi ja esinahan ja terskan alueen tavalliset ihon bakteeritulehdukset ovat varsin yleisiä pikkupojilla. Iän myötä esinahka normaalisti väljenee ja mahdolliset kiinnikkeet terskaan häviävät. Aikuisena ahdas esinahka altistaa myös edellä mainittujen tyyppisille bakteeritulehduksille.

Terskan ärtymisen yleinen syy on liiallinen hygienia; jos alapesuja tehdään saippualla ja/tai useita kertoja päivässä niin terskan alueen normaali bakteerikanta häiriintyy ja riski ihon kuivumiseen, ärsytysoireisiin ja ihottumiin lisääntyy. Peniksen pesuun ei tule siis käyttää saippuaa tai pesunesteitä - haalea/lämmin vesipesu kerran vuorokaudessa riittää hyvin ja tarvittaessa (esim kuivaihoiset talvikaudella) terskan alueella voi käyttää pesun jälkeen hajusteetonta perusvoidetta (apteekista!) kuivaa ja ärtynyttä ihoa hoitamaan.

Terskan alueella esiintyy samoja kroonisia ihottumia (kuten psoriasis), joita esiintyy kaikilla muillakin ihoalueilla. Terskan alueella esiintyy myös kosketusallergiasta johtuvaa ihottumaa (kumiallergia kondomista!). Koska naisilla esiintyy emättimen oireilevaa hiivatulehdusta (syynä useimmiten naisen emättimen muuttunut bakteerikanta, eikä tartunta mieheltä!) varsin usein, niin hiivaa epäillään (ehkä liiankin) usein myös terskan alueen iho-oireiden syyksi. Hiivasienikasvua esiintyy kuitenkin ihan normaalistikin ja ilman oireita terskan alueella.

Tavallisista sukupuolitaudeista kondylooma, eli visvasyylä on virustauti, jonka oireena voi esiintyä ulkoisia syylämuutoksia (koholla olevia röhelömäisiä nystyjä tai matalampia, laakeampia litteitä syyliä terskassa, esinahassa (tai peniksen varressa, peräaukon alueella). Klamydiatartunnasta ei useimmiten saa mitään oireita terskaan, mutta pienet haavaumat tai kirvely/kutina voivat olla mahdollisesti sen aiheuttamia. Herpes-muutokset terskan ja esinahan alueella ovat rakkulamaisia, tai rikkoutuneiden rakkuloiden jäljiltä olevia arkoja haavaumia.

Artikkelin laati:
Yleislääkäri Johanna Castrén
(tekstin tarkastanut iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Mikko Plosila)


Avainsanat: Iho