Matkailuterveyden neuvontapalvelut

Jos asiasi koskee pelkästään perusrokotuksia (jäykkäkouristus-kurkkumätärokote, tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokote (MPR) tai poliorokote), ota yhteyttä oman paikkakuntasi YTHS-toimipisteeseen.

Myös puutiaisaivokuume- ja hepatiittirokotereseptit hoituvat oman toimipisteesi kautta.

Jos matkasi alkuun on alle 6 viikkoa, ota yhteys lähimpään toimipisteeseesi hepatiittirokotteen tarpeen arviota varten.

 

Matkailuterveysneuvonta on tarkoitettu ainoastaan YTHS:n toimipiiriin kuuluville opiskelijoille, jotka ovat lähdössä matkalle. Matkailuterveyteen liittyvää neuvontaa antaa terveydenhoitaja lääkärin tuella.

Voit täyttää matkailuterveyden kartoituslomakkeen Self-palvelussa. Terveydenhoitaja käy lomakkeen läpi ja lähettää sinulle matkailuun liittyviä ohjeita Selfiin. Mikäli sinulla on perussairauksia tai -lääkityksiä, tarvitset malariaestolääkitystä tai lomakkeessa on muuta erityisesti huomioitavaa, terveydenhoitaja soittaa sinulle YTHS:n potilasrekisterissä olevaan numeroon.

Ota yhteyttä mielellään jo kolme kuukautta ennen matkaa, jotta rokotesarjat ehditään hoitaa kuntoon.

 

Miten otat yhteyttä matkailuterveysneuvontaan?

1. Selvitä aikaisemmat rokotuksesi (rokotuskortti, armeija, paikallinen terveyskeskus, potilasarkisto, työterveyshuolto, yksityiset lääkäriasemat).

 2. Tee tarkat matkasuunnitelmat ja täytä matkailuterveyslomake Self-palvelussa. Selfiin tunnistaudutaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Tarkistathan, että omat yhteystietosi ovat oikein.

3. Otamme tarvittaessa yhteyttä 10 arkipäivän kuluessa (max. 2 kertaa) kello 8-16 välisenä aikana YTHS:n potilasrekisterissä olevaan numeroon, tai saat viestin Self-palveluun. Huom! Puhelu tulee "tuntemattomasta numerosta".

4. YTHS:n matkailulääkäri kirjoittaa sähköisen reseptin suoraan apteekkiin tarvittavista rokotteista ja/tai malarialääkkeistä. Jos tarvitset reseptejä esim. perussairauteesi liittyen, kannattaa ne pyytää hyvissä ajoin sinua hoitavalta lääkäriltä. Lue lisää.

 
 
Jos asiasi koskee pelkästään perusrokotuksia (jäykkäkouristus-kurkkumätärokote (Tet-d), hepatiittirokote, tuhkarokkorokote, sikotauti- ja vihurirokkorokote (MPR), puutiaisaivokuumerokote, poliorokote) ota yhteyttä oman paikkakuntasi YTHS-toimipisteeseen.
 

Lisätietoa

Ajankohtaista ja tärkeää tietoa matkailuterveydestä sekä maakohtaiset suositukset löydät:

Matkailijan Terveysopas (THL)

Matkailijan ohjeet

Malarian levinneisyyden voit tarkistaa Fit for travel-sivustolta

Sähköinen resepti (eResepti)