Siirry sisältöön
Huomioithan kiirastorstain 28.3.2024 ja pääsiäisen 29.3.–1.4.2024 poikkeavat aukioloajat. Lue lisää

Nuorilla ja keski-ikäisillä henkilöillä tavallisimpia peräaukon verenvuodon aiheuttajia ovat joko peräpukamat tai haavauma peräaukon seudussa. Haavaumat syntyvät yleensä mekaanisesti. Ummetukseen liittyvä kova ulostemassa venyttää peräaukkoa, jolloin sen ohut limakalvo halkeaa. 

Peräpukamat ovat peräaukon seudun laskimopullistumia. Periaatteessa kyseessä on sama ilmiö kuin suonikohjut jaloissa. Ummetus sekä istumatyö ovat myötävaikuttavia tekijöitä niiden syntymisessä, joten ennaltaehkäisynä tulisi pyrkiä välttämään ummetusta huolehtimalla riittävästä kuitujen saannista ja nesteiden nauttimisesta sekä riittävästä hyöty- ja arkiliikunnasta. Naisilla pukamat ilmaantuvat usein raskauden aikana.

Oireet

Haavaumaan liittyvä verenvuoto havaitaan useimmiten ulostamisen jälkeen. Pukamien aiheuttama vuoto voi olla runsaampaakin. Veri on väriltään kirkkaan punaista. Verenvuodon lisäksi myös kipu ja kutina voivat liittyä pukamiin sekä peräaukon haavaumiin. 

Itsehoito

Itsehoidossa on tärkeää huolehtia peräaukon puhtaudesta. Peräaukkoa suositellaan suihkutettavan pari kertaa päivässä sekä aina ulostamisen jälkeen. Kuivaaminen on osa puhtaanapitoa, ja se tulee tehdä hankaamatta. Kipua voit lievittää apteekista reseptittä saatavilla voiteilla ja peräpuikoilla. Tulehduskipulääkkeen käyttö muutaman päivän ajan voi myös lievittää kipua. Huolehtimalla suolen säännöllisestä toiminnasta ja välttämällä ummetusta voit ehkäistä peräpukamien uusiutumista.

Milloin hoitoon?

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, mikäli oireet jatkuvat omahoidosta huolimatta yli kaksi viikkoa tai peräpukama on erittäin kivulias. Jos peräaukon verenvuotoon liittyy ripulia ja ulosteet ovat tasaisen veriset, saattaa syynä olla paksunsuolen tulehdus, joka vaatii lääkärin tutkimuksen ja hoidon. 

Kun ikää on 50 tai enemmän, on tärkeää hakeutua lääkärin arvioon epäillessä peräpukamia tai verenvuotoa peräaukosta.

Tietolähteet: Duodecim: Terveysportti, Lääkärin tietokanta

YTHS Yleislääkäri / 17.6.2022