Herkkä siemensyöksy

Herkällä siemensyöksyllä tarkoitetaan tilannetta, jossa siemensyöksy tulee nopeasti erektion alkamisen jälkeen, joko esileikin tai yhdynnän aikana. Kyseessä on ominaisuus, josta on voinut olla hyötyä ihmisen esihistorian aikana. Yhdynnän kesto on ollut lyhyt ja sen jälkeen on nopeasti päästy jälleen keskittymään ravinnon hankintaan ja puolustautumiseen jotka ovat olleet ihmislajin säilymisen kannalta oleellisia tehtäviä. Nykyisin, kun seksuaaliseen läheisyyteen on runsaasti aikaa ja hengissä säilymiseen ei jatkuvasti tarvitse keskittyä, voi tuo ominaisuus aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä.

Hoidettavaksi tilaksi herkkää siemensyöksyä voidaan kutsua silloin kun ongelma on jatkuva, siihen liittyy siemensyöksyn hallitsemattomuuden tunne ja se selvästi haittaa miestä tai aiheuttaa ongelmia parisuhteelle.

Tarkkaa aikamääritelmää herkälle siemensyöksylle on vaikea asettaa, mutta lääketieteellisissä tutkimuksissa aikarajaksi on usein asetettu 2 minuuttia.

Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen 2012 mukaan korkeakouluopiskelijamiehistä noin 10 % prosentilla on esiintynyt herkkää siemensyöksyä viimeisen vuoden aikana, kirjallisuudessa esiintyvyysluvuiksi esitetään usein jopa 30 %. Kyse on siis varsin yleisestä vaivasta, joka ohimenevästi voi liittyä esimerkiksi seksielämän aloittamiseen tai uuteen seksisuhteeseen.

Herkkä siemensyöksy on ominaisuus, joka useimmilla siihen apua hakevilla miehillä on ollut "aina". Aiemmin ominaisuuden takana ajateltiin olevan erilaisia psykologisia tekijöitä, mutta nykyisin herkän siemensyöksyn ajatellaan liittyvän biologisiin ominaisuuksiin esim. terskan tuntoherkkyyteen ja aivojen serotoniiniaineenvaihduntaan. Perinnöllisyyden osuus herkässä siemensyöksyssä on uusimmissa tutkimuksissa todettu olevan noin 30 %.

Jos herkkä siemensyöksy ilmaantuu miehelle ns. "uutena" asiana, eikä ole ohimenevä ilmiö, se voi liittyä esim. eturauhastulehdukseen tai kilpirauhasen liikatoimintaan.

Herkän siemensyöksyn hoitoon voi kokeilla itsehoitona yksin tai kumppanin kanssa menetelmää, jossa opetellaan hallitsemaan siemensyöksyä paremmin. Menetelmä on kuvattu yksityiskohtaisesti Terveyskirjaston artikkelissa. Toisinaan tämän tyyppinen hoito ei yksinään riitä, jolloin voi kokeilla myös muita hoitomenetelmiä.

Terskan tuntoherkkyyttä voi vähentää käyttämällä yhdynnässä kondomia tai tuntoherkkyyttä vähentäviä puuduttavia voiteita.

Masennuslääkkeitä kehitettäessä (ns. serotoniinin takaisin oton estäjä-lääkkeet, SSRI) huomattiin niiden selvästi pidentävän erektion syntymisen ja siemensyöksyn välistä aikaa. Tätä ominaisuutta hyödynnetään kun näitä lääkkeitä käytetään herkän siemensyöksyn hoidossa. Lääkkeitä käytetään joko tarvittaessa tai jatkuvasti. SSRI-lääkeryhmän lääkkeistä dapoksetiinilla on virallisena käyttöaiheena herkkä siemensyöksy, mutta myös muita lääkeryhmän lääkeaineita käytetään herkän siemensyöksyn hoidossa.

Herkkä siemensyöksy aiheuttaa toisinaan kuormitusta parisuhteelle ja omalle seksuaalisuudelle. Tällöin keskustelu ja neuvonta seksuaalineuvojalla voivat auttaa asiassa eteenpäin.

YTHS:ssä herkkää siemensyöksyä hoitavat yleislääkärit ja seksuaalineuvojat.

 

Artikkelin laati 17.4.2013 SI


Avainsanat: Seksi, Herkkä siemensyöksy, Ennenaikainen siemensyöksy