Imusolmukkeet kaulassa

Suurin osa kaulalta löytyvistä pateista on vaarattomia imusolmukkeita. Esimerkiksi joka toiselta kouluikäiseltä, oireettomalta lapselta löytyy vähintään yksi yli senttimetrin läpimittainen imusolmuke

Suurentuneiden imusolmukkeiden syynä on useimmiten hengitysteiden virus- tai bakteeritulehdus. Virustaudissa imusolmukkeita on valtaosalla potilaista molemmin puolin kaulalla ja antibioottihoidosta ei ole hyötyä. Jos suurentuneita rauhasia on vain toisella puolella, ne aristavat, kuumottavat ja punottavat sekä ovat halkaisijaltaan yli 1,5 cm, voi kyse olla antibioottihoitoa vaativasta imusolmukkeen bakteeritulehduksesta ja tällöin on syytä hakeutua yleislääkärin vastaanotolle.

Streptokokkibakteerin aiheuttamassa angiinassa voi myös olla molemmin puolin kaulaa suurentuneita imusolmukkeita, jotka tällöin sijaitsevat useimmiten leukakulmassa. Hoidoksi tarvitaan antibioottia.

Mikäli ei ole selvää kuvaa siitä, kuinka pitkään patti on ollut kaulalla, ovat sen tutkimisen kannalta oleellisia seuraavat seikat: 

  • Patin koko: Suuren, halkaisijaltaan yli 1,5 cm:n rauhasta olisi hyvä seurata 2 - 3 viikon ajan ja katsoa pieneneekö se. Patin pieneneminen puhuu viattoman imusolmukkeen puolesta.
  • Patin sijainti: Soliskuopassa sijaitsevaa rauhasta on lähdettävä herkemmin näyttämään lääkärille.
  • Jos kaulalta löytynyt patti on kova (kiinteä) ja sen koko suurenee, on sen tutkiminen aiheellista lääkärin vastaanotolla.

Artikkelin laati:
Yleislääketieteen erikoislääkäri, LKT Marja Niemi
Artikkeli tarkistettu 29.1.2013 SI