Kurkkukipu

| Ylähengitystievirusten aiheuttama nielutulehdus | A-ryhmän streptokokin aiheuttama nielutulehdus eli angiina |
| Mononukleoosin aiheuttama nielutulehdus | Milloin tulee hakeutua terveydenhoitajalle tai lääkäriin?

Nielutulehdus eli kurkkukipu on yleinen vaiva, joka useimmiten paranee joko ilman hoitoa tai vaatii enintään oireita lievittävää hoitoa ja lääkitystä. Jos nielutulehduksen aiheuttajaksi nieluviljelyn perusteella todetaan hoitoa vaativa bakteeritauti - useimmiten A-ryhmän streptokokki - valitaan hoidoksi antibioottilääkitys. Se estää harvinaisten jälkitautien kehittymisen ja epidemiatilanteissa taudin tarttumisen.

Ylähengitystievirusten aiheuttama nielutulehdus

Virusten aiheuttamiin ylähengitystietulehduksiin liittyy yleisenä oireena kurkkukipua ja nielemiskipua. Virusten aiheuttamille tulehduksille on tyypillistä, että oireet ovat moninaiset; yskää, nuhaa, kurkkukipua ja lämpöilyä. Nielu voi olla punainen ja risoissa voi näkyä peitteitä. Flunssaan liittyvää nielutulehdusta hoidetaan runsaalla juomisella ja tarvittaessa kipulääkkeellä (apteekista ilman reseptiä saatava tulehduskipulääke).

A-ryhmän streptokokin aiheuttama nielutulehdus eli angiina

Streptokokin aiheuttamaa nielutulehdusta ei voi tunnistaa pelkästään sen oireiden perusteella, vaan taudinmäärityksen tulee tapahtua viljelytestien avulla. Bakteerin aiheuttamaa nielutulehdusta epäillään, jos kurkkukipu on alkanut äkillisesti ja siihen liittyy kuumeennousu (yleensä yli 38 astetta) ja muut tyypilliset ylähengitystietulehduksen (eli flunssan oireet puuttuvat). Angiinan yhteydessä nielussa voi näkyä vaaleita peitteitä. Angiinaa osataan epäillä myös silloin, jos sairastuneen lähipiirissä joku on juuri sairastanut angiinan tai esim. opiskelupaikassa, työpaikalla, lasten päiväkodissa jne. on angiinaan sairastuneita. Angiina voi kokonaan hoitamatta jätettynä aiheuttaa epidemian. Laboratoriossa varmennettu angiina hoidetaan antibioottilääkityksellä (ensisijaisesti penisilliinillä) ja siihen liittyvä kurkkukipu erikseen tulehduslääkkeillä. Kivun hoitaminen voidaan aloittaa jo ennen tutkimustulosten varmistumista, eikä se vaikuta mahdollisen antibioottihoidon tehoon.

Mononukleoosin aiheuttama nielutulehdus

Mononukleoosin aiheuttama nielutulehdus Mononukleoosi (eli "pusutauti" tai rauhaskuume) on "Ebstein-Barr"-viruksen aiheuttama tauti, jonka oireita nuorilla ja nuorilla aikuisilla ovat kuume, nielutulehdus, imusolmukkeiden ja pernan suureneminen sekä harvemmin maksatulehdus tai muu vakava tulehdustilanne. Lapsuusiässä suuri osa lapsista "sairastaa" mononukleoosin täysin oireettomana (eli saavat virustartunnan ilman mitään oireita) tai selvästi nuoria lieväoireisemmin. Kerran sairastettu - tai kerran ilman sairautta "saatu" virustartunta voi oireilla uudelleen tai virusta voi vain erittyä sylkeen täysin oireettomasti. Nuori aikuinen saakin mononukleoosin tyypillisimmin sylkikontaktista (siitä nimitys "pusutauti") henkilöltä, joka on joskus ko viruksen sairastanut/saanut voi sitä sitten tartuttaa ollen itse täysin oireeton. Aikuisista noin 70%:lla on veressään merkkejä siitä, että he ovat mononukleoosiviruksen saaneet, mutta vain pieni osa tietää koska sairastaneensa oireista mononukleoosia. Mononukleoosin voi alkuvaiheessa helposti sotkea angiinaan - nielu on turvonnut ja usein peitteinen. Mononukleoosi voidaan tunnistaa virustestillä verinäytteestä ja lisäksi verenkuvaan tulee sille tyypillisiä muutoksia, jotka korjaantuvat oireiden poistuessa. Mononukleoosi oireilee tyypillisesti pitkään - joskus viikkojakin - eikä sille ole olemassa spesifistä lääkehoitoa.

Milloin tulee hakeutua terveydenhoitajalle tai lääkäriin?

  • Kurkkukipuun liittyy kuume, mutta muut flunssan oireet puuttuvat (voi hyvin seurata kotona 1-3 vrk)
  • Kurkkukipu vaikeuttaa selvästi nesteen nielemistä
  • Kurkkukipu jatkuu yli 7-10 vrk
  • Todetun ja lääkkeellä hoidetun angiinan yhteydessä kurkku kipeytyy voimakkaasti ja/tai uudelleen

Lisätietoja:
Flunssa

Tietolähde:
Duodecim: Käypä Hoito /Potilasversiot/ Nielutulehdus
Merck Manual

Artikkelin laati:
Yleislääkäri Johanna Castren
Artikkeli tarkistettu 5.12.2013 SI


Avainsanat: Kurkkukipu, Nielutulehdus, Mononukleoosi, Angiina