Papakoe

Papanäytteen avulla voidaan jo varsin varhaisessa vaiheessa löytää solumuutoksia, jotka hoitamattomina voivat johtaa vuosien kuluessa kohdunkaulan syöpään. Tämän lisäksi papanäytteellä voidaan suoraan tai epäsuorasti osoittaa tiettyjä emättimessä ja kohdunkaulalla esiintyviä mikrobeja, tavallisimmin hiiva ja HPV eli kondyloomavirus. Papanäyte kertoo myös karkeasti vallitsevasta "hormonitasapainosta". Estrogeeni- ja keltarauhashormoni vaikuttavat emättimen limakalvon soluihin tyypillisellä tavalla.

Papanäyte eli gynekologinen irtosolunäyte otetaan emättimen seinämästä, kohdunsuulta ja kohdun kaulakanavasta. Se otetaan puulastalla ja pienellä harjalla ja näin irronneet solut kiinnitetään tutkimuslasille. Tämän jälkeen näyte värjätään laboratoriossa. Jokainen näyte, jossa on noin 250 000 solua, tutkitaan kahteen kertaan: ensin sen tekee sytologiassistentti ja sen jälkeen sytologilääkäri. Hyvän näytteen saamiseksi tarvitaan gynekologinen tutkimusasento ja hyvä näkyvyys ns. ankannokan (levittimen) avulla. Itse näytteen ottaminen puulastalla ja pienellä harjalla on lähes kivutonta.

Seulontaluonteista papanäytettä ei tarvitse ottaa alle 20-vuotiailta naisilta. Näyte otetaan alle 25-vuotiailta naisilta vain, jos hänellä esiintyy riskitekijöitä, kuten tupakointi, gynekologiset infektiot (erityisesti klamydia), varhain aloitetut yhdynnät, tiuhaan vaihtuvat kumppanit, kumppanien mahdollinen riskikäyttäytyminen sekä immunosupressiivinen lääkitys. Seulontaväli on 3–5 vuotta.

Kunnat järjestävät ns. joukkotutkimuksia eli ottavat papanäytteitä 30–60-vuotiailta naisilta viiden vuoden välein. Tässä Suomen Syöpäyhdistyksen 60-luvulla alkuun panemassa ja nykyään asetuksella säädetyssä käytännössä on kuntakohtaisia poikkeamia. Esimerkiksi Helsingissä seulotaan jo 25-vuotiaat. Myös YTHS:n toimipiiriin kuuluvien naisopiskelijoiden on syytä käydä näissä joukkotarkastuksissa.

Kohdunkaulan syövän seulonta (Syöpärekisteri)

Artikkelin laati:
Naistentautien- ja synnytysten erikoislääkäri Robert Zilliacus


Avainsanat: Gynekologia, Papa, Papanäyte, Papakoe