Siirry sisältöön

Suupielet ärtyvät usein etenkin talvisaikaan huulten rohtumisen yhteydessä. Tällöin suupielet kirvelevät ja punoittavat ja voivat rupeutua ja halkeilla. Huulten ja suupielten asento voi altistaa ihon hautumiselle ja oireilulle. Oikomishoito, diabetes, immuunivajavuustilat, kuiva suu ja atooppinen iho altistavat tulehdukselle. Joskus harvoin oireilu voi johtua raudan tai B2-vitamiinin (riboflaviinin) puutteesta.

Itsehoito

Suupielet pestään vedellä ja saippualla 2 kertaa päivässä.

Pesun jälkeen suupielet kuivataan, ja niihin laitetaan apteekista ilman reseptiä saatavaa hydrokortisonivoidetta, jossa on mukana antibakteerista ainetta (klooriheksidiini) ja/tai paikallista hiivalääkettä 1-2 viikon ajan kahdesti päivässä. Suupielet parantuvat yleensä noin viikossa.

Milloin hoitoon?

Jollei suupieltentulehdus parane runsaassa viikossa tai jos se uusiutuu toistuvasti, tai on toispuoleinen, on syytä hakeutua lääkäriin tai hammaslääkäriin. Hammaslääkäri voi tarkistaa purennan ja mahdollisen proteesin kunnon. Myös muut altistavat tekijät voidaan selvittää. Lääkäri tarkistaa esimerkiksi, onko suussa hoitoa vaativa hiivatulehdus eli sammas.

Mahdollinen suun kautta annettava hiivahoito määräytyy löydösten perusteella. Kysymys voi olla myös atooppisesta ihottumasta tai muusta sairaudesta, jonka lääkäri diagnosoi ja määrää hoidon. 

Tietolähteet: Duodecim: Terveysportti, Lääkärin tietokanta

YTHS Yleislääkäri / 27.2.2023