Denguekuume

Dengue on flavi-viruksiin kuuluva virustauti, jota levittää Aedes-lajin hyttynen. Tautia esiintyy Aasiassa, Afrikassa sekä Etelä- ja Väli-Amerikassa epidemioina, yleensä 2-4 vuoden välein. Vuosittain maailmassa tautiin sairastuu noin 100 miljoonaa ihmistä. Se on tavallisin hyönteisen välityksellä ihmiseen tarttuva tauti. Suomessa vasta-aineilla diagnosoituja on noin 40-50 tapausta vuodessa, mutta diagnosoimattomia tapauksia arvioidaan olevan noin kolmikertainen määrä. Sairastettu dengue-infektio antaa juuri sille virustyypille elinikäisen suojan, mutta hengenvaarallinen tilanne voi kehittyä, jos saa varsin pian ensimmäisen infektion jälkeen toisen virustyypin infektion.

Viruksia 4 eri tyyppiä, joita Aedes-hyttyset levittävät päiväsaikaan (vrt. malaria, jossa hyttynen lentää ilta-yöaikaan). Hyttynen tulee myös sisätiloihin. Se elää sekä maaseutu- että kaupunkiympäristössä ja varsinkin seisovat vesivarastot ovat hyttysen mieluista kasvualustaa.

Taudin itämisaika on noin 3 -7vrk. Tyypillisessä tapauksessa on kuumetta, pahoinvointia, päänsärkyä, särkyä silmien takana, voimakkaita lihas- ja nivelsärkyjä (break-bone-fever) sekä tuhkarokkomainen vartalon ja raajojen ihottuma. Lievässäkin tautimuodossa voi olla verenvuoto-oireita esim. ien- ja nenäverenvuotoa. Kuume voi olla 2-vaiheinen kestäen yleensä 3-7 päivää. Noin 1/3 potilaista on hyvin vähäoireisia ja lievä tauti voi olla tavallisen "flunssataudin" oloinen. Lievänkin sairastetun dengue-infektion jälkeen voi tulla kuukausia kestävää yleistä väsymystä sekä vaikeitakin masennusoireita. Dengue-infektiossa verihiutaleiden määrä vähenee, joten kuumeen ja kivun hoidossa on käytettävä parasetamolia, joka onkin peruskuumelääke aina tropiikin kuumetaudeissa (ei siis asperiinia tai Buranan tapaisia lääkkeitä). Spesifiä hoitoa ei ole.

 Rokotetta ei ole.

Taudin ennaltaehkäisy on siis tärkeää eli suojautuminen hyttysten puremilta.

Susanna Pihlman, yleislääkäri
heinäkuu 2006


Avainsanat: Dengue