Ehkäisyrengas

Mikä ehkäisyrengas on? | Kuinka ehkäisyrengasta käytetään? | Kenelle ehkäisyrengas sopii? | Miksi ehkäisyrengas on kehitetty, mahdolliset hyödyt ja haitat? | Tavallisimpia kysymyksiä ja vastauksia ehkäisyrenkaan käytöstä

Mikä ehkäisyrengas on?

Ehkäisyrengas vaikuttaa samalla tavalla kuin yhdistelmäehkäisytabletti (e-pilleri) ja sen ehkäisyteho on myös aivan sama kuin yhdistelmäpillerillä. Rengas on halkaisijaltaan 54 mm ja sen poikittaisläpimitta on 4 mm, rengas on joustava ja läpinäkyvä kumirengasta muistuttava rakenne.


Rengas sisältää kahta yhdistelmäpillereistä tuttua naishormonia etinyyliestradiolia (estrogeeni) ja etonogestreelia, joka on desogestreelin aktiivinen metaboliitti (keltarauhashormoni).

Kuinka ehkäisyrengasta käytetään?

Aseta ehkäisyrengas emättimeen 3 viikon ajaksi, jonka jälkeen poista rengas viikoksi, jolloin tavallisesti 2–3 päivän kuluttua alkaa tyhjennysvuoto. Aseta uusi rengas seitsemän päivän tauon jälkeen. Renkaita voi käyttää myös ilman taukoja 6–9 viikon ajan niin, että uusi rengas vaihdetaan 3 viikon välein. Viimeisen renkaan jälkeen pidetään viikon tauko ennen uuden renkaan asettamista. Renkaan tarkka sijainti emättimessä ei ole sen tehon kannalta merkityksellinen, tärkeintä on, että se on emättimenaukon sisäpuolella siinä kohti, missä se käyttäjästä tuntuu mukavalta tai käytännössä ei tunnu ollenkaan. Ehkäisyrenkaan sisältämät hormonit alkavat sitten vapautua ruumiinlämmön vaikutuksesta emättimen seinämän läpi ja renkaan ehkäisyteho perustuu aivan kuten e-pillereilläkin munasolun kasvun ja irtoamisen estymiseen. Rengas on siis aivan kuin e-pilleri, mutta sen hormonit annostellaan emättimen kautta.

Kenelle ehkäisyrengas sopii?

Periaatteessa ehkäisyrengas sopii naiselle, joka on vailla hormonaalista ehkäisyä ja jolla ei ole perinteisiä vasta-aiheita e-pillereiden käytölle (kuten esim. korkea verenpaine, laskimotulppataipumus, tupakointi ja yli 35v ikä jne). Ehkäisyrengas on rinnakkainen ehkäisymenetelmä e-pillereille, ja se sopii yhtä hyvin ehkäisyn aloittajalle kun menetelmän vaihtajallekin, käyttäjä itse valitsee sen menetelmän, jota haluaa käyttää (tietysti huomioiden vasta-aiheet). Sinulle sopivan ehkäisymenetelmän valinnasta kannattaa keskustella terveydenhoitajasi tai lääkärisi kanssa.

Miksi ehkäisyrengas on kehitetty? Mahdolliset hyödyt ja haitat.

Ehkäisymenetelmän paikaksi emätin on varsin luonnollinen. Emättimen runsas verisuonitus takaa hormonien hyvän ja tasaisen imeytymisen. Emättimen seinämän läpi imeytymällä hormonien seerumipitoisuudet pysyvät myös hyvin tasaisina ja ehkäisyrengas-tutkimuksissa on erilaisten sivuvaikutusten määrä ollut myös vähäisempi, johtuen todennäköisesti tästä hyvin tasaisesta hormonipitoisuudesta. Emättimen kautta annostelemalla vältetään myös imeytyminen ruoansulatuskanavan kautta ja siten ehkäisyrenkaan luotettavuus ei kärsi ruoansulatuskanavan häiriöiden (oksentelu, ripuli) takia.

Ehkäisyrenkaasta vapautuu vain 15 ug estrogeenia ja 120 ug etonogestreeliä vuorokaudessa, joten se on vähähormoninen. Vaikka hormonimäärät ovat näin pienet, vuotokontrolli rengasta käyttävillä naisilla on ollut tutkimuksissa erittäin hyvä, eli vuodot tulevat yleensä säännöllisesti taukoviikon aikana. Renkaan käyttäjän ei myöskään tarvitse muistaa ehkäisymenetelmää joka päivä. Periaatteessa sivuvaikutukset ovat samankaltaisia kuin e-pillereillä, itse renkaan käyttöön liittyviä sivuvaikutuksia koki tutkimuksiin osallistuneista naisista 3.8% (esim. renkaan tuntuminen yhdynnän aikana, emättimen epämukavuuden tunne).

Tavallisimpia kysymyksiä ja vastauksia ehkäisyrenkaan käytöstä

Pysyykö rengas paikoillaan?

 • kyllä pysyy, emätin ei ole suora putki ja myös lihaksisto auttaa pysymisessä
 • jos rengas jostain syystä poistuu esim. yhdynnän aikana, sitä ei voi olla huomaamatta ja renkaan voi laittaa takaisin (joko suoraan tai haluttaessa renkaan voi huuhdella haalean raanaveden alla)

Miten ja mihin rengas laitetaan?

 • rengas puristetaan sormien välissä kasaan ja viedään emättimeen. Se poistetaan tarttumalla renkaan reunaan sormin ja vetämällä se ulos.
 • renkaan tarkalla sijainnilla ei ole väliä sen ehkäisytehon kannalta, kunhan se on emättimen aukon sisäpuolella. Paras paikka on se, jossa käyttäjä ei sitä tunne.

Kuinka tehokas ehkäisykeino rengas on?

 • ehkäisyteho on aivan sama kuin yhdistelmäehkäisytableteilla

Tuntuuko rengas yhdynnän aikana?

 • 82% naisista ja 67% tutkimuksiin osallistuneista miehistä on sitä mieltä, että rengas ei tunnu
 • jos rengas on tuntunut yhdynnässä sitä ei läheskään aina ole pidetty haittaavana (91% miehistä oli tyytyväisiä partnerinsa emätinrenkaan käyttöön)
 • jos rengas haittaa yhdynnässä, sen voi ottaa pois 3 h:n ajaksi vuorokaudessa ehkäisytehon huonontumatta
 • renkaan käyttömukavuutta kuvaa tieto, että tutkimuksiin osallistuneista naisista 91% ei koskaan poistanut rengasta renkaan käyttöviikon aikana (tutkimus kesti vuoden)

Voiko renkaalla siirtää kuukautisia?

 • kyllä voi. Kolmannen käyttöviikon jälkeen rengas vaihdetaan uuteen ja sitä voi pitää paikoillaan aina 3 viikkoa  

Lisääntyvätkö tulehdukset?

 • tutkimuksissa tulehdukset eivät lisääntyneet renkaan käyttäjillä
 • mikäli nainen sairastaa esim. hiivatulehduksen, voi lääkkeitä käyttää normaalisti ja renkaan käyttöä jatketaan myös normaalisti
 • ehkäisyrengas ei ime itseensä mitään ulkopuolista materiaalia, eikä se toimi kasvualustana bakteereille tai hiivoille.

 

Artikkelin laati:
LT, vastaava lääkäri Ulla Ågren

Aihepiirihakusana:
gynekologia


Avainsanat: Gynekologia, Ehkäisy, Ehkäisyrengas