Ahdas esinahka

Esinahka on kaksinkertainen ihopoimu, joka peittää (yleensä aikuisella ainakin osittain) peniksen päässä sijaitsevan terskan. Pienellä pojalla esinahka on aikuista tiukempi, ahtaampi. Kasvun myötä esinahka yleensä väljenee ja sen mahdolliset kiinnikkeet terskaan irtoavat. Aikuisiällä katsotaan yleensä ?normaaliksi? tilannetta, jossa esinahka on riittävän väljä vedettäväksi kokonaan taakse, niin että terska aivan tyveään myöten saadaan näkyviin. Erektiossa esinahka vetäytyy itsestään kokonaan tai ainakin osittain terskan päältä.

Ahdas esinahka eli fimoosi pyritään havaitsemaan jo lapsuus- tai nuoruusiässä (esim. neuvolan, kouluterveydenhuollon, asevelvollisten tarkastuksissa), sillä se lisää tulehdusriskiä, voi aiheuttaa esinahan arpeutumista toistuvien repeytymien vuoksi ja hankaloittaa seksielämää.

Mikäli nuoren miehen/ miehen esinahkaa ei saa vedettyä taakse terskan yli, voi sen ahtautta ensin itse koittaa hoitaa kevyesti venyttämällä. Venyttelyllä tarkoitetaan esinahan hieromista ja vetämistä sitä sormilla taaksepäin ? niin pitkälle kuin se suosiolla ja ilman kipua liikkuu. Venyttelyn yhteydessä terska ja esinahka kannattaa voidella perusvoiteella. Jos tilanne ei helpota kuukauden päivittäisen venyttelyn avulla, tai et voi lainkaan venyttää ilman kipua, niin asian vuoksi on järkevää hakeutua lääkärin arvioon. Esinahan mahdollinen tulehdustilanne hoidetaan ensin ja esinahan ahtaus arvioidaan sen jälkeen.

Ahtaan esinahan hoito on kirurginen (tavallisimmin esinahan hoitona on ympärileikkaus eli esinahan poisto) - toimenpide tehdään sairaalassa päiväkirurgisesti (eli se ei vaadi yöpymistä sairaalassa) ja paikallispuudutuksessa. Toimenpiteen jälkeen tarvitaan muutaman vuorokauden ajan jälkihoitotoimenpiteitä kotona.

Lisää tietoa aiheesta:
YTHS:n terveysartikkeli: Terskan alueen tulehdukset

Tietolähde: YKT (Duodecim)


Artikkelin laati:
Yleislääkäri Johanna Castrén


Avainsanat: Ahdas esinahka