Sukuelinherpes (genitaaliherpes) naisella

Sukuelinherpes | Tartunta ja oireet, ensimmäinen oirejakso | Uusiutuva genitaaliherpes | Tunnistaminen |Hoito | Miten genitaaliherpeksen kanssa voi elää ja miten välttyä siltä? |

Sukuelinherpes 

Sukuelinherpes (genitaaliherpes) on yleinen herpesvirusten aiheuttama ja seksikontaktissa tarttuva krooninen sukupuolitauti. Osalla tartunnansaaneista oireet ovat selkeitä (rakkuloita, kipua, punoitusta) ja toistuessaan tunnistettavia, mutta monella herpeksen oireet ovat joko niin lieviä tai epätyypillisiä, että herpestä voi sairastaa ja tartuttaa kumppaneilleen tietämättään. Kerran saatu tartunta jää lopullisesti elimistöön; sitä ei voida lääkehoidolla tai muulla hoitotoimenpiteellä poistaa. Osalla tuo kerran saatu virus ei koskaan uusi tai oireile, mutta noin 80% tartunnan saaneilla genitaaliherpes oireilee uusiutuvasti, jaksoittain. Väliin on täysin oireettomia jaksoja ja sitten taas herpes taas ilmaantuu rakkuloina ja muina limakalvo-oireina alapäähään. Sukuelinten alueella esiintyy kahta virustyyppiä; tyyppiä 2, jota pidetään perinteisesti sukuelinherpesviruksena ja virustyyppiä 1, jota aiemmin pidettiin vain huuliherpeksen aiheuttajana. Käytännössä kumpaakin virustyyppiä voi esiintyä kummassakin paikassa.

Tartunta ja oireet, ensimmäinen oirejakso  

Herpesvirus tarttuu sukupuolikontaktissa etenkin oireisessa vaiheessa, mutta jopa yli puolet genitaaliherpestartunnoista saadaan täysin oireettomalta kumppanilta. Tyypillisesti oireet alkavat 4-14 vrk tartunnan jälkeen ja niihin kuuluu yleisoireina kuumetta, lihaskipuja ja päänsärkyjä. Sukuelinten alueelle ilmaantuu kirvelyä ja kipua virtsatessa, pieniä kivuliaita rakkuloita ja haavaumia. Myös nivusten imusolmukkeet turpoavat tulehdusreaktion vuoksi. Oireet kestävät noin 2-3 viikkoa. Ensimmäinen herpesjakso on yleensä tunnistettavissa oireiden perusteella, mutta joillakin genitaaliherpeksen tartunta on täysin oireeton. Herpesvirustartunta voi levitä myös herpesrakkuloiden sisältämän nesteen välityksellä, esim. niin, että itse siirtää sormillaan herpeksen omasta alapäästä silmään. Rakkuloiden esiintyessä hyvä käsihygienia on siten tarpeen! Raskaana oleva äidin saama tuore genitaaliherpes tarttuu noin puolessa tapauksissa myös sikiöön ja ensimmäisen kerran oireisena sairastettu herpesjakso vaatii siten raskauden aikana seurantaa.

Uusiutuva genitaaliherpes

Noin 80% sukuelinherpestartunnan saaneista saa toistuvia, yleensä ensimmäistä oirejaksoa lievempiä oireita. Oireiden uusiutumistiheys on yksilöllistä ja hyvin vaihtelevaa. Tyypillisesti uusiutumisjakson oireet kestävät noin viikon ajan.

Tunnistaminen

Herpesdiagnoosi tehdään yleensä tyypillisten oireiden perusteella, mutta joskus tarvitaan myös laboratoriossa tehtävää virusviljelyä. Näyte siihen otetaan tuoreesta rakkulasta. Verestä otetut vasta-ainetestit kertovat vain sen, onko joskus saanut herpestartunnan, mutta ne eivät kerro mitään tartunnan ajankohdasta tai siitä, missä päin kehoa virustartunta on ollut tai siitä, onko kyseessä uusiutuva herpes.

Hoito

Herpestä parantavaa lääkehoitoa ei ole olemassa, mutta ensimmäisessä oirejaksossa annettu 5-10 vrk kestävä lääkehoito lyhentää selvästi oirejakson pituutta. Tämän vuoksi ensimmäinen herpesjakso pyritäänkin heti oireiden tunnistamisen jälkeen hoitamaan viruslääkekuurilla. Genitaaliherpeksen hoitoon tarvitaan suun kautta käytettäviä reseptin vaativa lääkkeitä, paikallisista huuliherpeksen hoitoon käytettävistä voiteista ei ole apua. Myös uusiutuvien jaksojen oireita voidaan hoitaa viruslääkekuurilla ja hankalassa toistuvassa oireilussa käyttää samoja lääkkeitä herpeksen estohoitoon.

Miten genitaaliherpeksen kanssa voi elää ja miten välttyä siltä?

Genitaaliherpes on hyvin yleinen tauti. Sen saaminen on monelle alkuun järkytys ja tieto viruksen pysyvyydestä elimistössä voi ahdistaa ja pelottaa. Herpes on kuitenkin tauti, jonka kanssa oppii ajan myötä elämään; sen uusiutumisen alkuoireet tunnistamaan ja käyttämään lääkitystä tarpeen mukaan. Koska herpes tarttuu ainakin / erityisen "helposti" oireisessa vaiheessa on kondomin käyttö vakisuhteessakin on silloin järkevää ja perusteltua. Muunaikaisesta kondomin käytöstä vakikumppanin kanssa täytyy keskustella ja puida läpi sen mahdollisuus, että ilman kondomia toinenkin voi saada tartunnan. Uuden kumppanin kanssa ja tilapäissuhteessa kondomin käyttö jokaisessa seksikontaktissa on ainoa keinoa välttyä tartunnalta. Suojautumiseen suuseksissä - tai pidättäytymiseen siitä - pätee sama sääntö.

Tietolähteet:
Sukuelinherpes, Duodecim, Terveysportti,
Eija Hiltunen-Back: Genitaaliherpeksen hoito, Duodecim 11/2001

Artikkelin laati:
Johanna Castren

Artikkelin tarkisti 26.11.2012 SI


Avainsanat: Seksi, Seksitaudit, Herpes