Kuukautisten siirto

Periaatteet

Kuukautisten siirto onnistuu joko e-pillereillä tai keltarauhashormonivalmisteilla (progestiini), joihin tarvitaan lääkeresepti.

Kuukautiset on hyvä siirtää jo ennen matkaa tms. tapahtumaa edellisessä kierrossa eikä matkan aikana. Tällöin välttyy siirtoon mahdollisesti liittyviltä sivuvaikutuksilta juuri silloin, kun kuukautisetkin tulisivat epäsopivimpaan aikaan.

E-pillereitä käyttämättömät naiset

Naiset, jotka eivät käytä e-pillereitä voivat siirtää kuukautisiaan keltarauhashormonilla. Se ei kuitenkaan suojaa ei-toivotulta raskaudelta, joten hoidon aikana raskauden ehkäisystä on huolehdittava jollakin muulla keinolla (kierukka, kondomi, ei yhdyntöjä). Koska keltarauhashormonin turvallisuutta alkuraskaudessa ei ole selvitetty, hoidon aikana ei saa tulla raskaaksi.

Keltarauhashormonivalmisteita:
Noretisteroni
(Primolut N® 5 mg tai Primolut Nor ®) Käytetyin valmiste, jolla kuukautisia voidaan siirtää enintään 14 vrk. Hoito tulee aloittaa viimeistään 3 vrk ennen oletettua kuukautisten alkamista. Vuoto alkaa parin kolmen päivän kuluttua hoidon lopettamisesta.
Lynesteroli (Orgametril® 5 mg)XXX Jos halutaan pitempi (yli 14 vrk) kuukautisten poisjäämisaika. Aloitetaan mieluiten jo 3 viikkoa ennen (kuitenkin viimeistään viikkoa ennen ) oletettua kuukautisten alkamista. Vuoto alkaa parin kolmen päivän kuluttua hoidon lopettamisesta.

E-pillereiden käyttäjät

Yhdistelmä e-pillerit
Yhdistelmäpillereiden käyttäjät voivat jatkaa pillereiden syömistä seuraavasta pakkauksesta välittömästi edellisten loputtua. Ilman taukoa pillereiden käyttöä voidaan jatkaa yhteensä 6 viikkoa ja kuukautisten alku siirtyy vastaavan ajan.

Vuoto alkaa kahden - neljän päivän kuluttua viimeisestä tabletista. Seitsemän päivän normaalin tauon jälkeen valmisteen käyttöä jatketaan entiseen tapaan uudella kokonaisella pilleriliuskalla.

Valmisteet:
Cilest®, Diane nova®, Femoden®, Harmonet®, Marvelon®, Mercilon®, Minulet®, Mirelle®, Meliane® ja Microgynon®, Yasmin®

Kaksi- tai kolmivaiheiset
Kaksi- tai kolmivaihepillereiden käyttäjät voivat myös siirtää kuukautisia e-pillereidensä avulla. Valmistajien antamat merkkikohtaiset ohjeet ovat seuraavat:

Valmisteet:
Gracial®, Trinordiol®, Tri-Minulet

Pillereitä syödään uudesta liuskasta edellisen perään ilman taukoa, mutta uudesta liuskasta käytetään loppukierron tabletteja, joiden keltarauhashormonipitoisuus on suurin. Kuukautisia voi tällöin siirtää niin paljon, kun samanlaisia loppukierron tabletteja on yhdessä liuskassa.

Valmisteet:
Femilar®, Tri-Femoden®, Trikvilar®

Uusi pakkaus aloitetaan liuskan alusta ja kuukautisia voidaan siirtää koko liuskan sisältämien pillereiden verran. (Myös edellisten valmisteiden kohdassa mainittu tapa aloittaa uuden pilleriliuskan tabletit loppupäästä on näiden valmisteiden osalta mahdollista)

Minipillerit
Minipillereiden sisältämä keltarauhashormonimäärä on liian pieni luotettavaan kuukautisten siirtoon. Minipillereiden käyttäjille voidaan antaa noretisteronia kuten yllä, lisäksi on jatkettava minipillereiden käyttöä myös noretisteronin käytön aikana.

Valmisteet:
Microluton®, Mini-Pill®, Cerazette®

Artikkelin laati:
Yleislääkäri Johanna Castrén


Avainsanat: Gynekologia