Laktoosi-intoleranssi

Laktoosi-intoleranssilla tarkoitetaan laktoosin eli maitosokerin imeytymishäiriön aiheuttamia oireita. Imeytymishäiriön takana on synnynnäinen ohutsuolen laktaasientsyymin puutos, minkä seurauksena laktoosi ei hajoa ruoansulatuskanavassa normaalisti, vaan päätyy paksusuoleen, jossa suolistobakteerit käyttävät sen ravinnokseen, mikä usein johtaa tyypillisiin oireisiin.

Noin viidenneksellä suomalaisista esiintyy laktaasientsyymin puutetta. Heistä noin puolet kärsii viikoittaisista vatsaoireista. Laktoosi-intoleranssi on siis varsin yleinen ongelma.

Oireet  

Laktoosi-intoleranssin oireet ovat vatsan turvottelu, ilmavaivat, vatsakivut ja ripuli. Oireet ilmaantuvat noin 1-2 tuntia ruokailun jälkeen. Toisin kuin keliakian kohdalla laktoosi-intoleranssi ei aiheuta muiden ravintoaineiden imeytymishäiriöitä, joten laihtuminen tai erilaiset puutostilat eivät kuulu tyypilliseen oirekuvaan.

Diagnoosi  

Laktoosi-intoleranssia voi itse epäillä tyypillisten oireiden perusteella. Kotioloissa asiaa voi varmistaa kokeilemalla täysin laktoosittoman ruokavalion noudattamista 2-3 viikon ajan ja lisäämällä sitten laktoosin takaisin ruokavalioon. Jos tällä menetelmällä toteaa laktoosin sopimattomuuden, ei muita testejä tai diagnoosimenetelmä ole tarpeen aikuisilla käyttää. Mikäli oireet ovat rajuja tai em laktoosivapaa kokeilujakso ei selvitä oireita, voidaan laktoosi-intoleranssin diagnostiikassa käyttää apuna laboratoriotutkimuksia, joissa seurataan laktoosin imeytymistä verikokeiden sekä kokeen aikana tai sen jälkeen ilmenevien oireiden perusteella. Käytettävissä on myös geenitesti, josta voidaan selvittää, onko tutkittavalla laktaasientsyymin toimintahäiriö.

Koska laktoosi-intoleranssi sinällään ei ole vaarallinen asia, voidaan ruokavalion kokeilua ja testaamista suositella tehtäväksi kotona, sillä tämän vatsaoireen kannalta käytännön näkökulmasta oleellisin tieto on se, seuraako laktoosin nauttimisesta oireita vai ei, ja korjautuvatko oireet laktoosittoman ruokavalion myötä.

Hoito  

Laktoosin vähentäminen ruokavaliosta vähentää myös oireita. Hyvä tapa toimia on noudattaa täysin laktoositonta ruokavaliota 2-3 viikon ja tämän jälkeen alkaa kokeilla maitotuotteiden vähittäistä lisäystä. Laktoosinsieto on hyvin yksilöllistä ja selviää vain kokeilun kautta. Monissa lääkkeissä käytetään apuaineena laktoosia, mutta on hyvä tietää, että todellisuudessa on erittäin harvinaista, että niin vähäiset laktoosimäärät aiheuttaisivat oireita.

Lopuksi?

Laktoosi-intoleranssi on tavallinen ongelma etenkin aikuisväestössä ja aiheuttaa monille kiusallisia oireita. Se ei kuitenkaan vaurioita elimistöä eikä altista muille sairauksille. Ruokavaliosta poikkeaminenkaan ei tee muuta haittaa kuin oireilun yltymisen, joten syytä ehdottomiin laktoosikieltoihin ei ole, toisin kuin esimerkiksi keliakian ruokavaliohoidossa. Mikäli vatsaoireet eivät rauhoitu ruokavaliomuutosten myötä, on syytä kääntyä lääkärin puoleen tarkempaa arviota varten.

Artikkelin laati:
LL Emma Virkki (ja LL Johanna Castrén)

Tietolähteet:
YKT (Duodecim)