Ehkäisylaastari

Ehkäisymenetelmä- ihon kautta annosteltava ehkäisylaastari

Mikä ehkäisylaastari on? | Kenelle ehkäisylaastari sopii? | Mihin ja miten ehkäisylaastari kiinnitetään? | Miten ehkäisylaastaria käytetään? | Tavallisia kysymyksiä ja vastauksia ehkäisylaastarin käytöstä | 

Mikä ehkäisylaastari on?

Ehkäisylaastari on ihon kautta viikon välein annosteltava ehkäisymenetelmä ja se sisältää samoja hormoneja kuin yhdistelmäehkäisytabletit (e-pilleri). Se on ohut, ihonvärinen, taipuisa, neliönmuotoinen laastari (koko n. 4.5x4.5 cm), joka kiinnitetään iholle. Laastari vaihdetaan viikon välein ja 3 laastariviikon jälkeen pidetään viikon tauko (tyhjennysvuoto).

Ehkäisylaastari sisältää kahta hormonia, etinyyliestradiolia (estrogeeni) ja norelgestromiinia, joka on norgestimaatin aktiivinen metaboliitti (keltarauhashormoni). Laastarista päivittäin vapautuva hormonimäärä on 20 ug etinyyliestradiolia ja 150 ug norelgestromiinia. Laastarin ehkäisyteho perustuu munasolun kasvun ja irtoamisen estymiseen aivan samoin kuin e-pillereillä sekä ehkäisyrenkaalla.

Kenelle ehkäisylaastari sopii?  

Periaatteessa ehkäisylaastari sopii naiselle, joka on vailla hormonaalista ehkäisyä ja jolla ei ole perinteisiä vasta-aiheita e-pillereiden käytölle (kuten esim. korkea verenpaine, laskimotulppataipumus, tupakointi ja yli 35v ikä jne). Ehkäisylaastari on rinnakkainen vaihtoehto e-pillereille ja ehkäisyrenkaalle, käyttäjä itse valitsee itselleen mieluisen menetelmän (tietenkin huomioiden vasta-aiheet). Sinulle sopivasta ehkäisymenetelmästä kannattaa keskustella oman terveydenhoitajasi tai lääkärisi kanssa.

Mihin ja miten ehkäisylaastari kiinnitetään?

 Ehkäisylaastari kiinnitetään puhtaalle, kuivalle, ehjälle ja karvattomalle iholle. Laastarin voi kiinnittää pakaraan, vatsaan, olkavarren ulkosyrjään tai yläselkään (ei rintojen alueelle!). Laastari on syytä kiinnittää kohtaan, jossa tiukka vaatetus ei hankaa sitä. Kukin seuraava laastari kiinnitetään eri kohtaan kuin edellinen laastari (voidaan kuitenkin kiinnittää samalle anatomiselle alueelle). Alueella, johon laastari kiinnitetään, ei tule käyttää ihovoiteita, meikkejä, puutereita tms. joka heikentäisi laastarin tarttumista iholle. Laastaria laittaessa sitä painetaan voimakkaasti iho vasten n. 20-30 sekunnin ajan, jotta sen reunat tarttuvat kunnolla kiinni. Laastarin kiinnipysymisen voi tarkistaa päivittäin.

Miten ehkäisylaastaria käytetään?  

Yhtä laastaria käytetään kerrallaan viikon ajan (7 päivää), minkä jälkeen se poistetaan ja kiinnitetään uusi laastari (eri kohtaan kuin edellinen). Laastareita käytetään kolme viikkoa ja neljäs viikko on laastariton taukoviikko. Kuukautisvuoto alkaa taukoviikon aikana. On tärkeää, ettei taukoviikko ole koskaan pidempi kuin 7 laastaritonta päivää. Seuraavan laastarijakson viikko1 alkaa jälleen samana viikonpäivänä.

Tavallisia kysymyksiä ja vastauksia ehkäisylaastarin käytöstä:  

Kuinka tehokas ehkäisylaastari on?
Oikein käytettynä teho on sama kuin muilla hormonaalisilla ehkäisyvalmisteilla.

Voiko kuukautisia siirtää ehkäisylaastarilla?
Kyllä voi. Kun haluat siirtää kuukautisiasi älä pidä lainkaan taukoviikkoa vaan jatka kiinnittämällä uusi laastari vaihtopäivänä. Läpäisy- tai tiputteluvuotoa saattaa esiintyä. Kun olet käyttänyt laastaria yhtäjaksoisesti 6 viikkoa pidä laastariton (viikko) 7 päivän jakso, jolloin tyhjennysvuoto tulee.

Mitä jos ehkäisylaastari irtoaa kokonaan tai osittain?
Ehkäisylaastari tarttuu ihoon hyvin kun se kiinnitetään oikein. Tutkimuksissa laastareita on käytetty yli 70 000 kpl ja < 3 % irtosi osittain ja < 2 % kokonaan. Jos laastari irtoaa osittain tai kokonaan ennen laastarinvaihtopäivää, eikä se kiinnity uudelleen sitä painamalla, lääkkeen saanti ei ole riittävää. Jos laastari on osittainkin irti, toimi seuraavasti:

- Jos laastarisi on ollut osittain tai kokonaan irti alle 24 tuntia, vaihda se uuteen. Lisäehkäisyä ei tarvita, eikä laastarinvaihtopäivä muutu.

- Jos laastari on ollut osittain tai kokonaan irti yli 24 tuntia tai jos olet epävarma ajasta, vaihda laastari uuteen ja raskauden välttämiseksi aloita jakso alusta. Tämä tulee olemaan uusi laastarinvaihtopäiväsi ja lisäehkäisyä (kondomi) on käytettävä jakson ensimmäisen viikon ajan. Taukoviikkosi siirtyy samalla eteenpäin.

Mitä jos unohdan vaihtaa ehkäisylaastarin?
A) Jos jakson ensimmäisen laastarin kiinnittäminen on viivästynyt yli 1 vuorokaudella ( > 24 tunnilla):

- Sinun täytyy käyttää lisäehkäisyä (kondomi) ensimmäisen viikon ajan. Kiinnitä uuden jakson ensimmäinen laastari heti muistaessasi (tämä päivä tulee olemaan uusi päivä 1 ja uusi laastarinvaihtopäivä.)

B) Jos unohdat vaihtaa laastarin käyttöviikolla 2 tai 3:
- Jos laastarin kiinnittäminen myöhästyy 1-2 vrk, vaihda käytetty laastari uuteen välittömästi. Vaihda laastari seuraavan kerran normaalisti seuraavana laastarinvaihtopäivänäsi. Lisäehkäisyä ei tarvita.

- Jos laastarin kiinnittäminen myöhästyy 2 vrk (yli 48 tuntia) Vaihda käytetty laastari uuteen heti kun muistat ja aloita sillä uusi neljän viikon jakso. Tämä päivä tulee olemaan uusi laastarinvaihtopäivä. Käytä lisäehkäisyä (kondomi) 1 viikon ajan.

Tekstin laati:
LT, vastaava lääkäri Ulla Ågren

Aihepiirihakusana:
gynekologia


Avainsanat: Ehkäisy, Ehkäisylaastari