Kantapään kiputila

Plantaarifaskiitti

Plantaarifaskiitilla tarkoitetaan jalkapohjan lihasjänteen kiinnityskohdassa kantaluun alla olevan kudoksen ärsytystulehdusta. Kantakalvon ärsyyntymiseen on useita syitä: jalkaterän asentovirheet, jalan takaosan kireys, huonot jalkineet, ylipaino sekä pitkäkestoinen kovalla alustalla seisominen tai kävely. Osalle potilaista kehittyy röntgenkuvissa näkyvä kalkkikertymä jänteen kiinnityskohtaan, ns. luupiikki - se ei ole syy tulehdukselle vaan seuraus jatkuvasta ärsytyksestä.  

Plantaarifaskiitti - oireet

Plantaarifaskiitin tyypillisin oire on pakottava särky keskellä kantapäätä. Kantapään kuormittaminen pahentaa kipua, lepo taas helpottaa sitä. Kipu on usein pahin aamulla heti liikkeelle lähdettäessä ja voi helpottua hetkittäin liikkeellelähdön jälkeen. Jalkapöydän tai paikallinenkaan turvotus eivät kuulu plantaarifaskiitin tavallisiin oireisiin - ulkoisesti kantapää on normaalin näköinen.

Plantaarifaskiitin hoito

Tärkein hoito on kipua aiheuttavan kuormituksen vähentäminen. Kipua lisäävää liikuntaa tulee välttää, mutta muuta liikuntaa voi harrastaa.

Kantapään alle kohdistuvaa mekaanista ärsytystä voidaan vähentää käyttämällä riittävän tukevia ja paksupohjaisia kenkiä. Myös silikoninen pehmuste kantapään alla keventää siihen kohdistuvaa painetta. Kantapään ollessa ärtynyt on hyvä välttää paljain jaloin kävelyä kotona ollessakin. 

Itsehoito

Koko alaraajan takaketjun ja kantakalvon venytykset helpottavat kudosten kireyttä ja sitä kautta paraneminen nopeutuu. Venytyksiä suositellaan tehtäväksi aamuin illoin. Lisäksi kylmähoitoa kannattaa kokeilla.

 Jalan takaosan lihasten pumppausvenytys:
 Ota molemmilla käsillä polvitaipeesta kiinni.
 pidä reisi paikallaan, kun ojennat polvea,
 samalla nilkkaa koukistaen. Päästä polvi
 takaisin koukkuun.  Toista pumppaus
 10-20 kertaa rauhalliseen tahtiin.

  Älä tee venytystä, jos se aiheuttaa säteily-
  kipua selästä jalkaan!


Paikallisempi liikehoito kalvojänteen kireyden helpottamiseksi voidaan toteuttaa ns. rullaushoidolla. Jalkapohjaa rullataan seisten tennis-/ piikkipalloa tai jämäkkää juomapulloa käyttäen. Myös pohkeen ja reiden takaosan foam rullaus on suositeltavaa.
Foam rollaus -video

 

 

 

Muut hoidot

Muina hoitoina voidaan käyttää tulehduskipulääkekuuria, kinesioteippausta, yölastahoitoa, tukipohjallisia sekä jalkapohjan vahvistavia lihasharjoitteita, joskus myös kortisoni-puudutepistosta. Näiden hoitojen toteutuksessa tarvitaan lääkärin määräys tai fysioterapeutin ohjausta.

Kinesioteippauksen tavoitteena on saada aikaan paikallinen venytys ärsyyntyneisiin kudoksiin. Voit tehdä itse tulehtuneen kantakalvon kinesioteippauksen.


Artikkelin laativat:
ft. Anne Friman ja ft. Reetta Kelloniemi, 29.6.2016

Käytetyt lähteet: Terveyskirjasto, Kantapääkipu, plantaarifasciitti 


Avainsanat: Fysioterapia, Kantakalvon tulehdus, Plantaarifaskiitti, Kantapää, Kantaluu