Alkoholin riskikäyttö yleistyi naisilla viisi prosenttiyksikköä vuodesta 2021 vuoteen 2024. Muutosta tapahtui erityisesti 22–24-vuotiailla naisilla. Miehillä alkoholin riskikäytön yleisyys säilyi ennallaan. Asia ilmenee viime vuonna THL:n toteuttamasta Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksesta (KOTT). Kyselyyn vastasi 3 600 korkeakouluopiskelijaa keväällä 2024.
Riskikäyttöä esiintyi lähes kolmanneksella opiskelijoista: miehistä noin 33 prosentilla ja naisista noin 28 prosentilla. Naisilla alkoholin riskikäyttö oli yleisempää alle 24-vuotiailla kuin 25 vuotta täyttäneillä. Samoin miehillä alkoholin riskikäyttö oli harvinaisempaa 30–34-vuotiailla kuin tätä nuoremmilla.
Runsaampi alkoholinkäyttö näkyy opintojen ensimmäisinä vuosina
Alkoholin käyttö on opiskelijoiden keskuudessa vahvasti sidoksissa opiskelijatapahtumiin. Erityisesti ensimmäisinä opiskeluvuosina, jolloin ryhmäytymistä tukevia tapahtumia järjestetään, alkoholia käytetään runsaammin. Myöhemmässä vaiheessa opintoja alkoholinkäyttö on usein maltillisempaa.
Viime vuosikymmenenä on huomattu myös raittiiden ja vähän alkoholia käyttävien opiskelijoiden määrän lisääntyneen. “Nykyään alkoholitonta osallistumista tapahtumiin ei tarvitse enää perustella yhtä paljon, ja päihteettömiä vaihtoehtoja on tullut yhä enemmän tarjolle”, kertoo YTHS:n terveydenhoitaja Maarit Leino.
Osalla opiskelijoista saattaa kuitenkin olla vääristynyt käsitys käyttämiensä alkoholimäärien kohtuullisuudesta. “Kun opiskelijoilta kysyy alkoholin käytöstä ja annosmääristä, moni toteaa, että käyttää alkoholia samalla tavalla kuin muutkin. Lopulta saattaa paljastua, että määrät ovat yllättävänkin isoja.”
Alkoholin käyttö linkittyy moneen muuhun terveyshuoleen
YTHS:ssä alkoholinkäytöstä kysytään erilaisten vastaanottotilanteiden yhteydessä. Aiheesta keskustellaan esimerkiksi, kun opiskelijan kanssa käsitellään ruokailutottumuksia, mielenterveyden haasteita tai yksinäisyyttä. “Saatamme käydä opiskelijoiden kanssa vastaanotolla läpi, että alkoholin käyttö vaikuttaa muun muassa uniongelmiin ja ajankäytön haasteisiin. Nämä asiat eivät aina tule opiskelijoilla mieleen, kun puhutaan alkoholin käytön vaikutuksista”, sanoo Leino.
YTHS tarjoaa tukea alkoholinkäytön vähentämiseksi
YTHS:ssä tehdään ammattiryhmien välistä yhteistyötä, ja alkoholin käyttöön liittyvissä asioissa on mahdollista konsultoida esimerkiksi lääkäriä tai psykiatrista sairaanhoitajaa.
Opiskelijat ovat erittäin motivoituneita tekemään muutoksia elämänlaatunsa parantamiseksi. “Jos vastaanotolla ilmenee tarve tarkastella alkoholin käyttöä laajemminkin, moni opiskelija on valmis tekemään muutoksia elämäntavoissaan. He todella haluavat muuttaa asioita parempaan päin”, toteaa Leino.
Lisätietoja
Alkoholin ja huumeiden käyttö, KOTT 2024 -verkkoraportti (thl.fi)