Siirry sisältöön
Katso vappuaaton ja vapun poikkeavat aukioloajat. Lue lisää

YTHS tarjoaa terapiatakuun mukaiset mielenterveyspalvelut alle 23-vuotiaille korkeakouluopiskelijoille

1.5.2025 astuu voimaan terapiatakuu, jonka tarkoituksena on taata alle 23-vuotiaiden nopea pääsy perustason mielenterveyspalveluihin. Terapiatakuu koskee myös Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) tuottamia palveluita. YTHS:n palvelujen piirissä on noin 300 000 korkeakouluopiskelijaa ja heistä alle 23-vuotiaita on 25 %.

Terapiatakuun tavoitteena on, että mielenterveyden ongelmiin tarjotaan apua varhaisessa vaiheessa ja matalalla kynnyksellä. Alle 23-vuotiaiden nuorten perusterveydenhuoltoon kuuluva lyhytpsykoterapia tai psykologiseen vuorovaikutukseen perustuva psykososiaalinen hoito on aloitettava 28 vuorokauden kuluessa hoidontarpeen arvioinnista.

Korkeakouluopiskelijoiden mielenterveyspalvelujen kysyntä jatkuu korkeana. Yleisimmät syyt hakeutua YTHS:n mielenterveyspalveluihin ovat ahdistuneisuus ja masentuneisuus.

Oireiden mukaista hoitoa

YTHS on valmistautunut mielenterveyspalvelujen tarjoamiseen terapiatakuun mukaisesti. Jotta YTHS:n hoitoresurssit riittävät terapiatakuun mukaisiin ja muihin säätiölle kuuluviin palveluihin, YTHS kohdentaa hoidon mahdollisimman tarkasti potilaan oireiden vaatimalle tasolle. Sopivimman hoitomuodon arvioi aina terveydenhoidon ammattilainen asioinnin alussa tai vastaanottokäynnillä.

”Kun toimintakyky on kohtalaisen hyvä, 18–22-vuotiasta asiakasta ei todennäköisesti tarvitse heti ohjata terapiatakuuseen kuuluvien palvelujen piiriin. Tällöin asiakkaille usein riittää esimerkiksi nettiterapia, ryhmämuotoinen hoito tai ohjattu omahoito. Terapiatakuu on tarpeen huomioida lievässä ja keskivaikeassa oirekuvassa”, kertoo YTHS:n johtajaylilääkäri Teija Kulmala.

Henkilöstölle lisäkoulutusta

Terapiatakuun mukaisen hoidon järjestämisestä tekee vaativaa se, että lain valmistelussa ja hoitomuotojen määrittelyssä ei ole otettu huomioon tarvittavaa lisäosaamista, jota terapiatakuuseen sisältyvät hoitomuodot edellyttävät hoitohenkilöstöltä. Terapiatakuuseen kuuluvat YTHS:llä psykoterapeutin antama lyhytpsykoterapia ja muut määrämuotoiset psykososiaaliset hoitomuodot.

”Terapiatakuulainsäädäntö valmistui nopeasti. Koulutammekin lisää henkilöstöä, joka hallitsee terapiatakuun mukaiset hoitomuodot.  YTHS:n näkökulmasta alle 23-vuotiaiden erityinen asema tarkoittaa sitä, että meidän on lisättävä resursseja heidän hoitoonsa”, Kulmala sanoo ja jatkaa:

”Ymmärrämme hyvin, että lapset ja nuoret tarvitsevat erityistä suojelua ja tukea, mutta toisaalta juuri 23 vuoden ikäraja ei ole perusteltu YTHS:n asiakkaiden näkökulmasta. YTHS:n perustehtävä on taata kaikille korkeakouluopiskelijoille riittävät palvelut ja tukea kaikkien korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointia, terveyttä ja oppimiskykyä koko opintojen ajan.”

YTHS:ssä nähdään myös, että opiskelijoiden ongelmat eivät painotu niinkään ikäperusteisesti vaan liittyvät tiettyihin kuormitustilanteisiin. Mielenterveyspalveluiden kysyntä ei ole suurinta nuorimmilla korkeakouluopiskelijoilla, vaan YTHS:n käyntitilastojen perusteella apua tarvitaan useimmin opintojen aloituksen lisäksi opintojen loppuvaiheessa, kun päättötyön tekemisen aika lähestyy.

Lisätietoa medialle

YTHS, johtajaylilääkäri Teija Kulmala, p. 041 731 9420, teija.kulmala@yths.fi haastattelupyynnöt myös viestinta@yths.fi