Virtsankarkailu naisilla

Ohjeita virtsankarkailun ennaltaehkäisyyn ja itsehoitoon

Joka viides aikuinen nainen kärsii virtsankarkailusta (inkontinenssi). Lievä muoto on selvästi yleisempi kuin vaikea, haittaa aiheuttava muoto. Nuorilla naisilla yleisintä on ponnistusinkontinenssi, jossa virtsa karkaa fyysisen ponnistuksen yhteydessä, kuten yskiessä, aivastaessa, nauraessa, juostessa tai hyppiessä.
Toinen virtsankarkailun muoto on pakkoinkontinenssi. Rakko on yliärtynyt aiheuttaen äkillistä ja voimakasta virtsaamisen tarvetta ja rakko saattaa tyhjentyä nopeasti kokonaan.  Myös sekamuotoista inkontinenssia (edellisten yhdistelmä) ja ylivuotoinkontinenssia esiintyy.

Virtsankarkailun syyt

 • Virtsaamistoiminnot tapahtuvat mutkikkaan neurologisen säätelyn ohjaamana. Ongelmat tämän säätelyn eri vaiheissa voivat johtaa virtsankarkailuun. Pitkäaikainen lantionpohjalihasten jännitystila saattaa heikentää virtsarakon sulkijalihasten toimintaa.
 • Ylipaino lisää virtsankarkailun riskiä
 • Raskaus ja alatiesynnytys, runsas juominen ja tupakointi saattavat altistaa virtsankarkailulle
 • Ikääntymisen myötä erilaiset sairaudet voivat aiheuttaa virtsankarkailua

Hoito ja ennaltaehkäisy

 • Ensisijainen hoito ja ennaltaehkäisy on vaikuttaminen asiaan elämäntapamuutoksilla ja harjoittelulla
 • Lantionpohjalihasten säännöllinen harjoittelu
 • Lantionpohjalihasten harjoittelu raskauden aikana ja synnytysten jälkeen
 • Painonpudotus (5-10% pudotus jo vähentää oireita)
 • Tupakoinnin lopettaminen
 • Suolen toiminnan tasapainottaminen (ummetus pois)
 • Virtsarakon kouluttaminen, WC-käyntien aikataulutus

Pakkoinkontinenssia hoidetaan lääkehoidolla.
Ponnistus- ja sekamuotoiseen inkontinenssiin kirurginen hoito, jos riittävän pitkäkestoinen omatoiminen harjoittelu tai ohjattu fysioterapia ei auta.

Avuksi lihasharjoittelu

Tärkeä osa virtsankarkailun hoidossa ja ennaltaehkäisyssä on lantionpohjan lihasten vahvistaminen harjoittelulla. Lantionpohjalihasten harjoittelu tuntuu lantion sisällä, vatsa-pakara- ja reisilihakset pysyvät rentoina. Lantionpohjalihasten supistuessa emätin, virtsaputki ja peräsuoli vetäytyvät ylös ja sisäänpäin. Sormitestillä (kuva 1) voi tarkistaa tapahtuuko lihassupistus lantionpohjassa oikealla tavalla.

Lihaksia supistetaan eri tavoin, (voimakas, nopea tai kevyempi pitkäkestoinen lihassupistus) jotta lantionpohja harjaantuu monipuolisesti. Rentoutuminen lihassupistusten välillä on erittäin tärkeää. Harjoituksia tehdään 1-2 kertaa päivässä. Säännöllisen harjoittelun vaikutukset näkyvät 1-3 kuukaudessa.

Harjoitukset:

 • Supista lihaksia kevyesti ja pidä supistus 10-20 sekuntia.(10 x) Rentoudu. Harjoittele näin esim. kun nouset ylös istumasta ja kävellessä.
 • Supista ja rentouta lantionpohjalihaksia niin nopeasti ja voimakkaasti kuin pystyt (10-20x) ja toista sarja 5x. Harjoita tätä esim. yskäistessäsi.
 • Supista lihaksia voimakkaasti ja pidä supistus 5-10 sekuntia(5-8 x). Rentoudu 20 sekuntia. Yhdistä tämä harjoitus esim. nostamiseen.

Liikunta

Suositeltavia liikuntalajeja ovat lajit, joissa on mahdollista supistaa ja kontrolloida lantionpohjalihaksia. Hyviä valintoja liikunnanharrastukseen ovat kävely, ratsastus, pyöräily, kehonhallintalajit, (esim. jooga, pilates ), sekä tanssin eri muodot.

Lantionpohjalihaksia kuormittavissa lajeissa, mm. hölkkä/juoksu, pallopelit (kori-, lentopallo), aerobic ja telinevoimistelu, kannattaa noudattaa varovaisuutta.

 

 

 

 

Sormitesti: laita 1-2 sormea emättimeen, supista lantionpohjalihaksia. Jos tunnet sormissa imun ylöspäin, teet supistuksen oikein. Jos tunnet työnnön alas kohti lantionpohjaa teet supistuksen väärin. Kokeile testiä seisten tai makuulla.  
   
Haara-perushyppelyt rakko täynnä toimii myös lantionpohjalihastestinä. Lantionpohjalihasten kunto on yleensä hyvä jos virtsa ei  hyppiessä karkaa.
   
Lantionpohjalihasharjoittelu kannattaa yhdistää kaikkeen liikkumiseen ja päivittäisiin toimiin, esim. nostamiseen ja kantamiseen.
   
Esimerkkiharjoitteessa (selin, polvet koukussa, lantio alustalla) supista lantionpohjalihaksia, pidä pakarat, reidet ja vatsa mahd. rentoina. Voit uloshengityksellä puhaltaa ilmaa kapean huuliraon kautta ulos ja tuntea lantionpohjan vetäytyvän sisäänpäin. Sisäänhengityksellä rentoudu. Voit myös nostaa lantion vaakatasoon, aktivoida pakarat ja reidet ja tehdä lantionpohjalihasten supistuksia ja rentoutuksia tässä asennossa.
   

 

Artikkelin laati Päivi Hamari/1.2.2012


Avainsanat: Virtsankarkailu